Spring naar de content

De vijftien grappigste Twitteraars van 2013

Twitter is een vergaarbak van meningen en zelfpromotie. Zichzelf uitventende communicatieprofessionals en zieleknijpers die in mishandeld Nederlands hun niet ter zake doende opvattingen de wereld in sturen over het nieuws, televisieprogramma’s, Zwarte Piet en God mag weten wat nog meer. Maar in het moeras van geleuter en geweeklaag bevinden zich enkele lichtpuntjes die het medium de moeite waard maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Vorig jaar maakte ik op The Post Online de tien grappigste twitteraars van 2012 bekend. De journalist van tegenwoordig heet een merk te zijn (ziedaar de reden van mijn eigen Twitterbestaan), dat niet aan een bepaald medium gebonden is. Vandaar dat mijn toplijst van twitteraars dit jaar op hpdetijd.nl verschijnt. Met vijf extra grappenmakers.

1 (1) Jordi van de Bovenkamp
Deze woordgrappenwaterval prijkt wederom bovenaan de lijst. Is actueel en bedenkt soms al grappen voordat een evenement moet plaatsvinden. Over de verkiezing van het woord van het jaar twitterde hij: “Het houdt niet op, niet van #selfie.” Soms random grappig, zoals: “Een mode-misser zou je ook een kloffie verkeerd kunnen noemen,” of: “Ik ken niet veel diersoorten die kwaken en vliegen. Ik ken er maar eendje.” Ziet zijn Twitterroem snel stijgen. Bedelde vorig jaar nog om de 8000ste volger, maar wordt inmiddels zelfs geadoreerd door b-sterren van SBS. De aanvullende woordgrappen van zijn volgersschare zijn vaak ook de moeite waard.

2 (–) Thom van Loon
Was Jordi vorig jaar nog de onbetwiste nummer 1, nu zit Thom van Loon (alias Onbehandigbaar) hem dicht op de hielen. Produceert meer grappen dan Albert Verlinde roddels uitspuugt. Grofheid, absurdisme, spelen met vooroordelen en (gespeelde) verbazing vechten om voorrang in zijn tweets. “Van seks met een besneden man heb je 10% minder kans op baarmoederhalskanker, maar 60% meer kans op een hoofddoek.” Of: “Las dat er meer auto-ongelukken zijn wanneer mannen gedronken hebben ja gek hé komt omdat de vrouw dan moet rijden natuurlijk.” Zijn volgerslegioen doet denken aan dat van Justin Bieber. Massa’s middelbare schoolmeisjes zouden graag met hem daten, om vervolgens te concluderen ‘dat hij in het echt nog veel kleiner is’.

3 (–) Maurice van Berkel
Speelt met grappige afbeeldingen in op de actualiteit of geeft een woordgrap een visuele dimensie. Zijn tweets worden sneller gedeeld dan aids in de jaren tachtig. Is derhalve eindbaas viral in Nederland. In dit geval zeggen plaatjes meer dan woorden.

4 (3) James Worthy
Vaderschap is ongetwijfeld mooi, maar tot meer Twitteractiviteit leidt het niet. Toch weet Worthy tussen het luiers verschonen, tweets naar zijn lezenswaardige columns en geneuzel over een eetclubje (wat is dat trouwens voor ouwewijvenbezigheid?) heel aardige grappen te maken. Over het vaderschap: “Sinds ik achter een kinderwagen loop heb ik 300% meer sjans. Vrouwen willen pas met je dansen als ze het blok aan je been zien.” Of over de alledaagse besognes van een Amsterdammer: “Hey Amsterdamse voetgangeroversteekplaatsen. Vroeger kreeg je 10 tellen om over te steken, tegenwoordig 3. Fucking hell, ik ben geen Keniaan.”

5 (2) DuBlanqeBogarde
Hard, direct en nietsontziend. Grapt voornamelijk over voetbal. Derk Boerrigter schijnt naar Schotland te zijn vertrokken om aan het kritische oog van deze anonieme twitteraar te ontsnappen. Zette de oud-Ajacied namelijk ooit in de Piero, het analysesysteem van voetbalanalyticus Jan van Halst. Debuteert binnenkort op papier samen met schrijver Özcan Akyol.

6 (–) LeeLovable
Zakenvrouw Kim Holland had het dit jaar te druk om grappige tweets de wereld in te zenden. Gelukkig stond de charmante LeeLovable op in dit rijtje om de vrouwelijke eer te verdedigen. “Ik lach m’n nieuwe mooie tanden de hele dag bloot. Gelukkig heb ik geen boob job gehad.” Deze lovable dame heeft tevens een mooi advies voor dieetgoeroes en voedselzandlopers: “Ik heb zojuist een vakje toegevoegd aan de schijf van vijf, ik noem hem fuck it.”

7 (–) Merijn
Wordt gevolgd door Wibi Soerjadi en is alleen daarom al ongenaakbaar. Heeft zich bekwaamd in het maken van oneliners en woordgrappen. Vraagt zich af of bolletjesslikkers een cokewekker gebruiken. Haakte ook in op de selfiehype door te stellen ‘dat Rembrandt voor zijn tijd best veel selfies maakte’.

8 (–) Tim E. Beumers IV
Hiphopliefhebber die geen gelegenheid voorbij laat gaan om Miley Cyrus belachelijk te maken. Waarvoor hulde. Stelt belangrijke kwesties aan de orde. “Moet je Buma Stemra betalen als je een songtekst laat tatoeëren?”

9 (9) Marten Mantel
Net als James Worthy een schrijver uit de Lebowski-stal. Naast reclame voor zijn nieuwe boek slingert hij verwonderde tweets over de Nederlandse taal de wereld in. “Dus jij bent degene die de onlogische uitdrukkingen ‘zo gek als een deur’ en ‘zo gezond als een vis heeft bedacht.” “Klopt als een bus.”

10 (–) Arjan2906
Heeft zijn pincode alvast in zijn Twitternaam gezet, gewoon als middelvinger naar de NSA. Voorziet soaps en slechte tv-formats van snedig commentaar. Stelt tevens problemen als het Roy Donders-huispak aan de kaak. Concludeerde dat de opleving van de prostitutie in 2013 ‘recht evenredig is aan de populariteit van Roy Donders huispak’.

Net niet in de toptien:

11 (–) Kasper Soeters – Gewoon geinig
12 (6) Jochem Myjer – Cabaretier-woordgrapsparringspartner van Jordi
13 (–) Rob Scheepers – De enige tonprater die af en toe wat grappigs uitkraamt
14 (5) Willem Bosch – Haat taalpuristen en Zwarte Piet. Maakt soms een goede grap.
15 (–) Denkjewel – Zet Nederlands gezeik in een ontnuchterend perspectief

Corresponderen over de uitslag, suggesties aangaande grappige Twitteraars of mijn ego strelen door volger te worden kan via @timjansen85