Spring naar de content

Dit zijn de artikelen waar u in 2013 het meest op klikte

Het jaar loopt bijna ten einde en dat betekent, buiten de gebruikelijke van clichés doordrongen kerstfilms, oersaaie eindejaarsborrels en oliebollen-bacchanalen ook een tijd van opsommingen, lijstjes en overzichten op het bijna voorbije jaar. Uiteraard zijn wij de beroerdste niet en zorgen we bij deze voor een selectie van de artikelen die dit jaar op onze website het meest gelezen werden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Volksrelletjes
Rellen doen het altijd goed, en als er één grote rel is geweest dan was het degene die ontstond na het VN-onderzoek van Verene Shepherd naar Zwarte Piet, die een ware volkswoede ontketende. Op internet ontstond een wild geraas aan boze, maar ook ludieke acties. Nick Muller interviewde de initiatiefnemers van Pietitie.

Naast de zwartepietendiscussie was er dit jaar nog een vermeldenswaardige volksrel, namelijk het fiasco van het Koningslied. Ongetwijfeld goed bedoeld was er door componist John Ewbank en een aantal Nederlandse artiesten een lied in elkaar geflanst dat van potsierlijkheid bijna uit elkaar viel en bovendien bol stond van de spelfouten. Het werd zelfs zo erg dat Ewbank het lied terugtrok, maar uiteindelijk werd het Koningslied gewoon opgevoerd. Nederland smulde van de rel, en de reconstructie ervan werd dan ook massaal aangeklikt   

Internetfenomenen
Een fenomeen dat in het najaar de kop opstak was de superverslavende vleeskeurings-app Tinder. Niek Stolker interviewde ‘Klaas’ over zijn motieven om iedere Tindermatch van hem met de grond gelijk te maken. Zelf noemt Klaas het ‘Meisjes plagen, kusjes vragen’.

Facebook zorgde in 2013 sowieso voor hilariteit. We lachten om de domste statussen-pagina, maar die schopte het ondertussen wel tot meer dan 100.000 likes. En dat terwijl de jeugd Facebook juist massaal verlaat vanwege de aanwezigheid van (groot)ouderlijk gezag op het medium.

Open brieven en trieste mededelingen
De homofobe uitspraken van René van der Gijp waren goed voor een veelgelezen open brief en een opiniestuk van een homoseksuele voetballer. Een ander veel gelezen, en triest, sportnieuws was de column over de wedstrijd van het jaar die Ajax tegen het grote FC Barcelona speelde. Het schrijfsel ging niet over de verrassende overwinning van de Amsterdammers, maar over de man die uit het vak van de F-side viel. Artsen vochten voor zijn leven, volgens de laatste berichten is hij aan de beterende hand.

Dit jaar namen we afscheid van zanger Maarten van Roozendaal, waarvan in februari bekend werd dat hij ongeneeslijk ziek was. Een trieste bekendmaking kwam er ook van oud-voetballer Fernando Ricksen. Bij De Wereld Draait Door vertelde hij hevig geëmotioneerd dat hij lijdt aan de spierziekte ALS. Deze aangrijpende column verwoordde wat vele tv-kijkers voelden bij het zien van de beelden.

Vinger op de zere plek
Pauline Bijster gaf een lesje in horeca-etiquette. Niet voor het personeel, want ditmaal krijgt de horecagast zélf de spiegel van zijn gedrag voorgelegd. Blijkbaar legde zij hier een vinger op de zere plek, in de reacties onder het artikel bleef de discussie nog lang doorgaan.

Ook maakte de ‘verhipstering’ van onze hoofdstad veel tongen los. Tim Jansen beschreef naar aanleiding van het sluiten van café Dansen bij Jansen de hipsterfication van Mokum, wat hem op vele positieve en negatieve reacties kwam te staan. Tot slot ging Klaas Knooihuizen naar muziekfestival Lowlands en observeerde daar de Poolse bekerrapers die in een weekend drie maandsalarissen bij elkaar sprokkelen. De meest gewaardeerde festivalrecensie ging blijkbaar niet over de muziek dit jaar.

Het was dus een jaar waarin de relletjes en schandaaltjes hoogtij vierden, en waarvan u regelmatig smulde op de HP-website. Wat was uw favoriete relletje?

Onderwerpen