Spring naar de content

Oliebollentest AD: de dertien venijnigste beoordelingen

Het is voor menig oliebollenbakker de spannendste dag van het jaar: de dag dat het AD zijn jaarlijkse oliebollentest publiceert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Richard Visser’s Gebakkraam uit Rotterdam won dit jaar voor de negende maal de prijs voor de beste oliebol van Nederland. Hij kreeg het rapportcijfer 10. In het juryrapport staat dat ‘de beste oliebollenbakker van Nederland alle concurrentie achter zich laat’.

Maar niet iedereen komt met deze test even goed weg als de oliebollenboos uit Rotterdam. Want even vermaard als de test zelf zijn de snedige commentaren die door de door de krant worden uitgedeeld. HP/De Tijd maakte een selectie van de dertien venijnigste oliebollenrecensies van 2013.

13. Hollandse Gebakkraam Tees Wiltjer – Grote Markt, Groningen (144)
“Vieze bijsmaak van oude olie, nog wel net binnen normen Warenwet. Vogelvoer, niet geschikt voor menselijke consumptie. Liefdeloos geproduceerde rotzooi. Schande dat dit wordt verkocht.”

12. Gebakkraam Geeris-Cupido – Meeuwenlaan, Amsterdam (140)
“Verdient een prijs voor het verzieken van de oliebol. Taai, vet en vormeloos. Lijkt nog het meest op een plastic speeltje voor de hond. Bij inknijpen komt er wit schuimende olie uit. Teiltje svp!”

11. Brabantse Gebakkraam – Rijskade, Pijnacker (149)
“Een kraam die je bij wijze van spreken het liefst zou dichtspijkeren. Uit het juryrapport: ‘Aardappelvorm met suikersiroop; smerig; weinig smaak; niet gaar; tranig; ongelijk gegaard.’ Rampzalig.”

10. Van Loon’s Gebakkraam – P-terrein de Bolder, Dronten (142)
“Vies klef bolletje met een zure, zepige bijsmaak. Dit verkopen is een vorm van mishandeling, waartegen iemand zou moeten optreden. Helaas let de keuringsdienst niet op smaak.”

09. Oliebollen Stephan Roulaux – Neude, Utrecht (147)
“Kleffe, melige en smakeloze deegbal. Niet gaar en tegelijkertijd verbrand. Zelfs niet meer geschikt als visvoer. Want dit als aas gebruiken, zou een vorm van dierenmishandeling zijn.”

08. Pannenkoekenhuis Frittella – Meentpassage, Papendrecht (146)
“Betonnen korst. Keiharde, opgewarmde gedrochtjes. Frittella presenteert zich als commercieel bedrijf, maar schoffeert klanten en diskwalificeert zichzelf en de (gehandicapte) medewerkers.”

07. Gebakkraam – Moermanstraat, Den Bosch (143)
“Als ik ooit aan de macht kom, blaas ik dit soort kramen op,” roept een boze tester. Bleke smakeloze meelballen, vrijwel zonder vulling, met een ranzige nasmaak. Te slecht voor dierenvoeding.”

06. Ben’s Oliebollen – Raadhuisplein in Lelystad. (126)
“Moddervet. De olieputten van Lelystad zijn op het Raadhuisplein te vinden. Taaie dikke korst, kleffe hap deeg. In Lelystad moeten wonen én deze oliebollen. Hoeveel ellende kan een mens aan?”

05. Gebakkraam Patricia’s Oliebollen. Grote Markt, Goes (145)
“Patricia scoort jaar in jaar uit zeer beroerd. Dat is geen toeval, dan kun je het gewoon niet. Ook nu een brevet van onvermogen met kleffe, uitspuugbare, ranzige, rubberachtige en muffe oliebol.”

04. Gebakkraam – Liguster, Leidschendam (141)
“Oliebol doet denken aan een pussig gezwel met krenten aan de buitenkant als zwarte mee-eters. Even knijpen en het vet spuit eruit. Sopt in je mond als een spons. Absoluut oneetbare viezigheid.”

03. Hollandse Gebakkraam – Stadhoudersplein, Rotterdam (138)
“De geschiedenis herhaalt zich. Op de plaats van deze kraam bevond zich vroeger het galgenveld waar veroordeelden de strop kregen. Met deze onsmakelijke sponsjes hangt uitbater zichzelf op.”

02. Gebakkraam – Burgemeester Kooimanweg, Purmerend (148)
“Heeft waarschijnlijk een foutje gemaakt en de bak gevuld met diesel in plaats van olie. Bollen smaken naar brandstof. Oneetbare gedrochten. Taai en vet. Ook nog eens rare witte uitslag.”

01. Oliebollenkraam Schuman – Lambertushof, Nederweert (150)
“Smaakt naar sigaretten, niet gaar, vette tranige bol, smakeloze spons, smerige plaktoestand en echt ranzig. Kortom, een oliebol in de categorie: eet en sterf. Ongelooflijke prutsers.”