Spring naar de content

Merkwaardig onderzoek: de Volkskrant ontleedt Humberto Tan

De Volkskrant, ooit de krant der linkse intellectuelen, heeft het licht gezien: Pauw en Witteman is hopeloos ouderwets. RTL Late Night, dat is wat de kijker wil!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

In een internetartikel, dat overigens niet zou misstaan op de satirische nieuwssite De Speld, veegt Maarten Keulemans (nadrukkelijk omschreven als ‘chef wetenschap’ van de Volkskrant) de vloer aan met ‘de brontosaurussen van de publieke omroep’. Hij deed onderzoek naar de verschillen tussen beide talkshows en kwam tot een ontdekking: Pauw & Witteman is saai, RTL Late Night is sexy.

Keulemans legt uit: “Bij Pauw & Witteman kwam een zekere Niesje Koelewijn vertellen over haar traditioneel-Zeeuwse klederdracht, bij Humberto kwam lingeriekoningin Marlies Dekker praten over bh’s en strings.” En dat niet alleen: Humberto Tan heeft veel meer sex appeal dan Jeroen Pauw en Paul Witteman. “Die stropdas. Dat goed zittende pak. Laten we eerlijk zijn: Humberto Tan ziet er toch gewoon oneindig veel strakker uit?”

Negen geheimen
De chef wetenschap van de Volkskrant, we zeggen het er nog maar even bij, benoemt in zijn merkwaardige stuk (de ironie, als die er al is, komt niet uit de verf) negen punten waarop Humberto Tan beter scoort dan zijn collega’s van ‘de publieken’. Waaronder ook de gastenkeuze. “Meer dan de helft van de gasten die Humberto het afgelopen seizoen aan tafel kreeg, was zanger, cabaretier, acteur of op een andere manier entertainer. Bij Pauw & Witteman deed slechts een op de vijf gasten iets leuks. (–) Wat ook niet helpt is Wittemans onzalige liefde voor klassieke muziek. Terwijl Witteman de ene operazangeres na de andere pianist ontving, maakte Humberto Tan mee hoe Stromae op zijn tafel klom en hoe topartiesten als Birdy, Billy Ocean en Anouk het studiopubliek plat speelden.”

Keulemans sluit zijn onderzoek af met: “Zowel Pauw en Witteman als Humberto Tan hebben gasten die meerdere malen terugkwamen. Maar bestonden deze meubelstukken bij Pauw en Witteman uit lieden zoals de saaiste politiek commentator van het westelijk halfrond Paul Jansen en de pratende mummie van de Neerlandistiek Wim Daniëls, bij Humberto was Goedele Liekens met zeven optredens de meest terugkerende gast. (–) Pauw en Witteman premier Rutte, Humberto super-dj Armin van Buuren. Pauw en Witteman de beursgang van ABN Amro, Humberto de finale van The Voice of Holland. Is het echt zo raar dat Humberto slechts één seizoen nodig had om P & W in kijkersaantal te overtreffen?”

Lees hier het merkwaardige onderzoek van Maarten Keulemans.