Spring naar de content

Bitcoin: oud geld, nieuw jasje

Het gonst rond de bitcoin, een virtueel betaalmiddel. Sinds de introductie steeg de koers explosief, bezitters werden plotsklaps multimiljonair. Visionairs voorspellen al het einde van de traditionele banken. Gaat dat echt gebeuren? Of is de bitcoin de nieuwe internetbubbel? Portret van een fenomeen dat begon als een geek thing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

In november 2008 verschijnt een artikel op internet met de titel Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Het is geschreven door ene Satoshi Nakamoto. Niemand weet wie hij is, en Nakamoto doet zijn best om dat zo te houden. In het stuk beschrijft hij de technologie waarmee met behulp van complexe digitale cryptografie een nieuwe digitale munteenheid kan worden gecreëerd. Nakamoto’s idee wordt opgepikt door een selecte groep computernerds die elkaar treffen op internetfora onder pseudoniemen als Sirius, Theymos, Madhatter en SmokeTooMuch. Zonderdat de wereld acht op hen slaat, ontwikkelen ze revolutionaire opensourcesoftware die een nieuw tijdperk van digitaal betalen inluidt.

Het revolutionaire aan het systeem dat Nakamoto beschrijft, is dat er geen bank of andere instelling nodig is om het betaalverkeer te reguleren. ExitVisa en PayPal dus. Dat heeft verschillende voordelen voor de gebruikers. Allereerst keert het betaalverkeer terug naar de oorspronkelijke toestand van cashbetalingen. Net als bij betalingen met munten en biljetten geldt voor de bitcoin: eens gegeven blijft gegeven. Mensen kunnen met elkaar handelen zonder tussenkomst van banken, financiële instellingen of overheden die geld van rekeningen kunnen halen en betalingen kunnen retourneren. Daardoor is het bitcoinsysteem goedkoper voor de gebruikers. Doordat de kostenslurpende toezichthoudende partijen buitenspel worden gezet, kunnen bitcoinbetalingen gratis worden gedaan. Ten slotte is het systeem betrouwbaarder dan betaalde betaalsystemen, omdat fraude is uitgesloten. Een creditcard kan vals zijn, maar een bitcoin is en blijft een bitcoin.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap