Spring naar de content

Blij nieuws: deze soorten maakten een comeback in 2013

Droevig maar waar: net als ieder jaar stierven er ook het afgelopen jaar een aantal diersoorten uit. Zo kwam er in 2013 officieel een eind aan het bestaan van de westerse zwarte neushoorn en de nevelpanter. Naar schatting sterven er zelfs iedere 24 uur maar liefst 150 soorten uit. Maar hoewel er jaar na jaar dus duizenden dier- en plantsoorten verdwijnen, komt het sóms ook voor dat uitgestorven gewaande soorten toch weer opduiken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

De populair wetenschappelijke site Science News maakte een overzicht van de dier- en plantsoorten die in 2013 onverwacht weer gesignaleerd werden. Sommige van de soorten op die lijst waren al jaren niet in het wild gezien. Vrolijk makend nieuws dus, op het nippertje van het nieuwe jaar. Een overzicht van de beste comebacks in de natuur.

De krab met de paarse scharen
De laatste keer dat de Labuanium vitatum, een krabbensoort die alleen voorkomt op Kersteiland, in het wild gespot werd was in 1989. Het kleine bruine krabbetje met de paarse poten was dan ook uitgestorven gewaand, totdat fotograaf Chris Bay op 13 mei 2013 een exemplaar vastlegt op camera. Vooralsnog zijn er geen andere exemplaren van de krab gevonden, maar het bewijs dat de krab nog bestaat is door de foto toch overtuigend.

De roze kwal
Het klinkt als een nachtmerrie: een kwal van maar liefst vijftig centimeter lang tegenkomen. Maar toen het een team van Australische wetenschappers afgelopen november gebeurde, waren ze vooral erg blij. De Crambione cookii, zoals de reusachtige, roze kwallensoort heet, werd namelijk voor het laats gezien in 1910. De roze kwal is overigens nu al niet meer in het wild te vinden: het exemplaar dat in november gevonden werd, werd accuut gevangen genomen. Het extreem giftige dier leeft nu in een aquarium.

De Passiebloem uit China
Passiebloemen zijn niet zo zeldzaam: er zijn ruim 500 verschillende soorten bekend. Menig tuin wordt dan ook opgefleurd door de schitterend bloeiende plant. Maar ook plantensoorten kunnen uitsterven en dat leek gebeurd te zijn voor een Chinese variant van de bloem. In de zomer van 2013 vonden onderzoekers veertien exemplaren van een verloren gewaande soort in de Chinese provincie Hunan. Daar bleef het bij. De onderzoekers drongen er daarom op aan dat de passiebloemsoort zou worden opgenomen in de lijst met ‘bedreigde plantensoorten’.

De langverwachte vrouwtjesvis
In een dierentuin in Londen zwommen tot voor kort de laatste twee exemplaren van de Mangarahara cichlid, een vissensoort uit Madagascar. De twee laatste overblijvers waren helaas allebei een mannetje, zodat ze zich niet konden voortplanten. Een lange, laatste zoektocht naar een vrouwtjes exemplaar van het beestje was dit jaar eindelijk succesvol. In een zijriviertje van het water waar het diertje voor het laatst in het wild gezien was, bleek nog een kleine populatie van de vissen te leven. Uit die populatie is één vrouwtje ondertussen overgebracht naar de dierentuin in Londen.

Science News beschrijft ook nog de terugkeer van een uitgestorven orchideeënsoort, een lang-neus-hagedis, een Israëlische kikker en een lijkenetende vlieg. Welkom terug op aarde, dieren!