Spring naar de content

De grootste jaarlijkse koersval van goud in dertig jaar

U kunt zich de goudeuforie van een paar jaar geleden ongetwijfeld nog herinneren. Goud bereikte in 2012 een top en startte 2013 met een koers van 1.697,70 dollar per troy ounce, de rekeneenheid in de markt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Op 31 december 2013 was daar nog 1.202,30 dollar van over, een koersval van 28 procent en de ergste sinds 1981.

Verdwenen zijn de advertenties van opkopers die met hun wagens uw stad aandeden en contant geld boden voor alles wat u aan goud in huis had en kwijt wilde. Verdwenen ook is de euforie en het sentiment begint nu zodanige vormen aan te nemen dat je bijna weer naar goud kunt kijken. Maar aankomen nog niet, er kan best nog meer vanaf. Maar toch: als iedereen goud vervloekt is de bodem nabij zo goed als de top dat was toen heel veel mensen hun goudkoorts niet konden bedwingen.

Een groot propagandist van het bezit van goud was destijds beursgoeroe Willem Middelkoop. Hij had er een belang bij, daar deed hij ook niet geheimzinnig over. Hij verkocht goud via zijn bedrijf Amsterdam.gold dat hij in 2011 met een perfect gevoel voor timing aan het beursgenoteerde Value8 van voormalig VEB-topman Peter Paul de Vries verkocht. Die heeft er maar even plezier van gehad, hij kocht dichtbij de top en had beter moeten weten.

Middelkoop ging verder met een focus op met name exploratiebedrijven, de mijnbouwers die op zoek zijn naar kostbare – en de verwachting was: steeds kostbaarder wordende – grondstoffen waaronder goud. Hij deed en doet dat via zijn Commodity Discovery Fund en beleggers die daar begin 2013 instapten hebben nog veel minder plezier gehad dan degenen die rechtstreeks in goud belegden. Het CDF van Middelkoop verloor in 2013 meer dan 50 procent van zijn waarde. En dat is niet eens een hem persoonlijk aan te rekenen drama, met zijn inschatting van de grondstoffenmarkt bevind hij zich in het goede gezelschap van veel collega’s wereldwijd.

Beleggen in grondstoffen is iets voor mensen met stalen zenuwen en in mijn ogen niet iets voor particuliere beleggers. Die stappen op de top in en lopen op de bodem weg, ik schreef er al eerder over. Dat laat onverlet dat de winsten net zo fors kunnen zijn als de verliezen maar timing is in deze markt nog meer dan bij aandelen álles.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, ING, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen