Spring naar de content

Waarom iedereen op Facebook géén leuker leven heeft dan jij

We brengen steeds meer tijd op het internet door. Alsof we daar een tweede leven leiden dat net wat perfecter is dan in het echt. Of zijn we werkelijk zo gelukkig als we op Facebook lijken? In ons themanummer over Geluk & Optimisme, dat vanaf 11 december in de winkel ligt, peilt Pauline Bijster voor HP/De Tijd de wereld van LOL en trol. Hierbij vast een voorproefje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Een jaar of vijf geleden kon je de krant niet openslaan of het ging over Second Life: het computerspel waarmee je een soort parallel universum voor jezelf kon opbouwen. Een complete ‘echte’ wereld, maar dan virtueel. En precies zo vormgegeven als je zelf wilde. Second Life zou ons leven drastisch veranderen, dachten we. Naast onze dagelijkse beslommeringen zouden we allemaal een fictief leven gaan leiden. Wat het extra spannend maakte, was dat het op Second Life ook over geld en over seks ging, met alle virtuele mogelijkheden tot misbruik van dien. Op Second Life zou een prachtige wereld kunnen ontstaan, maar ook een heel lelijke.
Maar de verwachting kwam niet uit: het spel bleek te ingewikkeld en flopte – bij het grote publiek althans.

Je zou kunnen zeggen dat we inmiddels toch allemaal een soort second life hebben, een tweede leven op internet: op onze websites en op onze Facebookprofielen, Twitteraccounts, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Tumblr, Foursquare en Flickr. Op al die sociale netwerken delen we namelijk niet alleen ‘droge’ informatie, zoals wie onze werkgever is, maar ook onze stemming. Toegegeven, de een deelt meer persoonlijke dingen dan de ander, en het ene platform leent zich daar ook meer voor dan het andere. Maar als je de Facebook- of Twitterpagina van iemand een tijdje volgt, kun je veel te weten komen over diens echte dan wel virtuele humeur en geluk. Er zijn zelfs websites geweest die dat dagelijks in kaart probeerden te brengen, zoals het (helaas alweer gestopte) Hoevoeltnederlandzich.nl. Aan de hand van trefwoorden en smileys checkte de site dagelijks ons humeur, en we waren overwegend goedgemutst.
De vraag is alleen: is dat echt? Is iemand die gelukkig is op Facebook het ook thuis op de bank, met de computer, laptop of smartphone uit?

‘Waarom iedereen op Facebook een leuker leven heeft dan jij’ was een column van mediapsycholoog Mischa Coster die vorig jaar online een hit werd. Veel mensen herkenden zich in de titel: inderdaad, iedereen lijkt een leuker leven te hebben. Je ziet de ene fotoserie van een waanzinnige wereldreis na de andere, de ene verlovingsring, gezonde baby of nieuwe jurk na de andere.
Mensen vergelijken zich nu eenmaal graag met anderen, volgens Coster, dus ook online. We zien hoe goed onze vrienden het hebben en vergelijken dat met onze eigen situatie. Over hetzelfde thema verscheen in 2012 het boek De virtuele spiegel – Waarom Facebook ons ongelukkig maakt van Koen Damhuis. Het schijnbare geluk van anderen zou ons als toeschouwers ongelukkig maken.

Weten waarom ons gedrag op Facebook helemaal niet zo afwijkt van hoe wij ons in het dagelijks leven gedragen? Lees het hele artikel ‘Domweg gelukkig op internet’ van Pauline Bijster in ons dubbeldikke winternummer, dat nu in de winkel ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen, of sluit hier een voordelig proefabonnement af.