Spring naar de content

Fox News best bekeken nieuwszender; CNN op dieptepunt

Fox News is en blijft de meest populaire nieuwszender in de Verenigde Staten. De zender haalt in z’n eentje meer kijkers dan concurrenten CNN en MSNBC bij elkaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Hoewel het aantal kijkers voor iedere grote Amerikaanse nieuwszender op de kabel afgelopen jaar daalde – 2012 was het jaar van de presidentiële verkiezingen, vandaar – blijft het conservatieve Fox News met kop en schouders boven de concurrenten uitsteken.

Afgelopen jaar stemden dagelijks 1,1 miljoen Amerikanen rond primetime af op Fox News, de zender die als motto fair & balanced hanteert. Kennelijk slaat die boodschap nog altijd aan, want de zender die werd opgericht door Roger Ailes is voor de twaalfde keer op rij de best bekeken kabelnieuwszender van de Verenigde Staten.

De linkse Fox News-concurrent MSNBC haalde gemiddeld 640.000 kijkers, en CNN, die al jaren te kampen heeft met terugvallende kijkcijfers, wist slechts 413.000 kijkers aan zich te binden. Een nieuw dieptepunt voor CNN; het is het laagste kijkcijferaantal sinds twintig jaar.

Wat opvalt aan de kijkcijfers uit Amerika, is dat het absolute aantal kijkers ongelofelijk laag ligt in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland, waar dagelijks miljoenen mensen blijven hangen bij Nederland 1 of RTL 4. En dat terwijl in Amerika 316 miljoen mensen wonen, ruim 18 keer zoveel als in Nederland. Het beperkte zenderaanbod in Nederland en het bijna onbeperkte aanbod in de Verenigde Staten zullen er ongetwijfeld mee te maken hebben.

2014 wordt een spannend jaar voor de Amerikaanse nieuwszenders, want de midterm-verkiezingen komen eraan. Dat betekent altijd een piek in het kijkersaantal. Wie er het meest van gaat profiteren? Dat zal ongetwijfeld weer Fox News zijn, want Amerikanen zijn teleurgesteld in president Barack Obama en als er één zender is die niet kan wachten tot de Senaat straks weer wordt teruggewonnen door de Republikeinen, is het Fox News wel.