Spring naar de content

VARA doet schokkende ontdekking: Astro TV is hartstikke nep

We zitten nog vol ongeloof voor ons uit te staren na deze schokkende ontdekking: VARA’s undercoverprogramma Rambam heeft namelijk onthuld dat de helderziende mannen en vrouwen van Astro TV eigenlijk helemaal niet helderziend zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Niet bepaald verrassend voor wie de internationaal beroemde scepticus James Randi kent: alle paranormale claims die heden ten dage worden gemaakt, zijn niet berust op de waarheid. Er is nog niet één medium, waarzegger of lepeltjesbuiger geweest die aanspraak heeft kunnen maken op de 1 miljoen dollar die Randi weggeeft aan de eerste de beste die kan bewijzen dat paranormale activiteiten geen kolder zijn.

Toch blijkt het paranormale wereldje een lucratieve business. Een zender als Net5 wijdt zo’n beetje de gehele dagprogrammering aan paranormale activiteiten: met Astro TV verdient zendergroep SBS een zakcentje bij om de matige prestaties bij vlaggenschip SBS6 te kunnen compenseren. Hartstikke leuk voor SBS en John de Mol natuurlijk, maar niet zo leuk voor de mensen die er maar in blijven trappen en hun portemonnee legen om paranormaal advies te krijgen.

Want wederom is aangetoond dat het allemaal hartstikke nep is, ditmaal door VARA’s Rambam die een undercoverjournalist naar het tv-programma stuurde. Presentator Lars Gierveld heeft wekenlang gewerkt bij Astro TV, terwijl (ook) hij helemaal niet paranormaal begaafd is. Hij beweerde dat hij iemands toekomst kon voorspellen aan de hand van iemands stemgeluid. Uiteraard onmogelijk, maar niemand bij Astro TV legde hem een strobreed in de weg.

“Hij kreeg in die periode tientallen zeer kwetsbare mensen aan de lijn,” aldus de VARA. “De overige presentatoren van Rambam belden in de tussentijd met een keur aan verzonnen problemen naar Astro TV. Zij werden in sommige gevallen tot aan een uur aan de lijn gehouden. Zelfs wanneer ze expliciet vermeldden in financiële problemen te verkeren.”

Wat er in hemelsnaam is te doen tegen programma’s als Astro TV, als mensen zich kennelijk graag willen laten belazeren? Misschien kan John de Mol net als Randi een flink geldbedrag uitdelen aan de eerste die kan bewijzen dat paranormale activiteiten écht zijn, en dus helemaal niet zijn bedoeld om geld uit andermans zakken te kloppen? Het zou het nieuwe tv-format kunnen zijn dat de zender uit het slop haalt, na de aanstaande flop die Utopia volgens kenners wordt.

Of het echter opweegt tegen de derving van inkomsten die Astro TV genereert staat in de sterren geschreven.