Spring naar de content

Wie gelooft er eigenlijk wél in John de Mols Utopia?

Nog even en dan is het zo ver: 6 januari is de aftrap van wat hét tv-programma van 2014 moet worden, Utopia. John de Mols nieuwe creatie moet zijn SBS 6 weer op de kaart zetten, maar critici zijn sceptisch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De Mol zet hoog in op het real life-experiment Utopia. Het programma moet een jaar lang op de buis te zien zijn. Vijftien deelnemers krijgen de kans om een compleet nieuwe samenleving op te bouwen. Ze beginnen in een weiland, waar ze de beschikking hebben over een paar koeien en kippen, één telefoon en een lege loods.

De ‘inwoners’ van Utopia worden met tientallen camera’s gevolgd terwijl ze een samenleving van de grond af aan opbouwen. Er kan van alles ontstaan: een dictatuur, een democratische samenleving of juist een anarchistische bende. Wordt het project van De Mol een succes? Overal waar we ons oor te luister leggen horen we scepsis.

Tv-recensent Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) deelde vorig jaar al een sneer uit naar De Mol en zijn ‘wereldbestormende realityplan’: “Net als Big Brother gebaseerd op een boek van wel vijf eeuwen oud, wist De Mol. De tv-intellectueel was alleen de schrijver even vergeten.” Gerry van der List (Elsevier) zit ook in het sceptische kamp. Hij schrijft deze week, verwijzend naar het eerdere succes van Big Brother en het falen van andere reality-programma’s daarna: “SBS 6 mag hopen dat John de Mol voor zijn Utopia een nieuwe Ruud heeft gevonden.”

Ook Marcel Peereboom Voller, de tv-recensent van De Telegraaf, weet niet of Utopia het succes wordt waar De Mol van droomt: “Wat livestreams bekeken van #Utopia. Geef het nog een week, dan wordt het knokken. Benieuwd wat we wel en niet te zien krijgen op tv.” De bezoekers van Mediacourant.nl denken in meerderheid dat De Mol, die drie maanden na de start van Utopia rekent op minstens een half miljoen kijkers, tevreden moet zijn met maximaal 300.000 kijkers.

Kortom, het nieuwe tv-concept van De Mol heeft nog lang niet iedereen weten te overtuigen. Ach, het draait toch niet om de kijkcijfers, zo reageerde De Mol vanochtend op de kritiek in het AD: “Media moeten eens ophouden alleen naar kijkcijfers te kijken. Als het begint met 1,5 miljoen kijkers en daarvan blijven er 800.000 over, dan ben ik heel tevreden.”

Een opvallende uitspraak van John ‘kijkcijferkanon’ de Mol. Hoe het ook zij: Utopia zal vanaf het begin moeten knallen wil het de Kerst halen. We gaan het zien.