Spring naar de content

Terugkijken: Zo worden toeristen opgelicht in Amsterdam

‘Ladies and gentlemen, please take good care of your belongings, there are pickpockets active on this station.’ Wie regelmatig in onze hoofdstad vertoeft kent deze waarschuwing maar al te goed, en weet dat die niet voor niets gegeven wordt. Amsterdam is een ware toeristentrekker, en toeristen trekken op hun beurt weer allerhande crapuul aan dat wil profiteren van de rijkgevulde zakken en de naïviteit van de -al dan niet benevelde- reiziger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

In het National Geographic-programma Scam City gaat de Ier Conor Woodman undercover op zoek naar oplichtingspraktijken in de meest toeristische gebieden ter wereld. Zo was hij al in Delhi, waar hij bij een malafide arts een neppe doktersverklaring kon kopen om zo zijn reisverzekering te flessen, en ging hij verkleed als vrouw tippelen op de Ramblas van Barcelona.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zijn aflevering over de onderwereld van Praag zorgde voor beschuldigingen van de Tsjechische politie aan het adres van National Geographic. Het programma zou stemmingmakerij zijn en bovendien nep. Die aantijgingen zijn door het programma overigens tegengesproken met het argument dat het ruwe materiaal bewijst dat er niet gemanipuleerd is.

In de rol van klunzige, naïeve toerist -die Woodman op het lijf geschreven is- speelt hij het op de een of andere manier keer op keer klaar om met de oplichters aan de praat te raken en ze te ondervragen over hun trukendoos. Dit maakt Scam City: Amsterdam een openbaring in een wereld die zich in onze verbeelding louter in schimmige portiekjes en donkere steegjes afspeelt.

In de aankondiging laat Woodman al weten dat hij de stad ‘one of the darkest places I have ever been’ vindt en in de daaropvolgende 43 minuten krijgt de kijker inzicht in het rijke arsenaal aan geraffineerde trucs die de schimmige Mokumse oplichterswereld rijk is. Mocht u dus binnenkort over de Albert Cuyp of de bloemenmarkt slenteren: u bent gewaarschuwd!