Spring naar de content

Weekoverzicht 1: Rellen in Veen, de ontmaskering van Astro-TV en lente-temperaturen

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord én beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Een nieuw jaar, een nieuw begin. De cobra-zesjes, lawinepijlen en doodskoppenstrijkers van de plaatselijke hangjeugdigen zijn (met of zonder een paar vingertjes van deze of gene) weer de atmosfeer in geknald, huisdieren en ouden van dagen klimmen voorzichtig uit hun schuilkelders. Kortom: het normale leven begint weer. De totale schadepost dit jaar bedraagt ongeveer negen miljoen euro, en dat valt best mee. Net als uw kater overigens.

Bij dit bedrag zit niet het kostenplaatje van de rellen in het Brabantse prairiedorpje Veen (wij hadden er ook nog nooit van gehoord, geeft niets). Daar begon de lokale jeugd namelijk een nachtje eerder met het in de hens zetten van een afgedankt automobiel. Schijnt daar traditie te zijn. Helaas voor de Veense reljeugd was ook de burgemeester op de hoogte van de traditie en werd de actie beantwoord met de uitruk van een politiemacht die zijn weerga alleen kent bij voetbalrellen, en natuurlijk dat ene incident in het Groningse Haren.

Ongeregelheden bij autobrand Grotestraat Veen 65 arrestaties
De jeugd en zijn tradities…

 

De opgetrommelde dienders werden door jeugdig geteisem bekogeld met flessen en zwaar vuurwerk, waarna tijdens een zinderende ontknoping in het plaatselijke dorpscafé een honderdtal arrestaties verricht werd. Uiteraard werden daarbij een paar volledig onschuldige engeltjes ingerekend die nu een schadevergoeding eisen voor het buitenproportioneel politiegeweld. Blijkbaar heeft de sterke arm der wet in de -toch vrij grote- boze, flessengooiende menigte een paar gouden aureooltjes over het hoofd gezien. Ach, dat kan gebeuren.

net5
In het kader van open deuren intrappen: Astro TV is nep

De tijd van terugblikken op 2013 is voorbij, maar ook die van het vooruitblikken staat onder spanning. Zo kan Astro TV zich niet meer aan een geloofwaardige voorspelling wagen. De waarzeggers werden namelijk als heuse charlatans ontmaskerd door het VARA-programma Rambam.

Of hij thuis een kristallen bol heeft weten we niet, maar onze hoogsteigen Frank Heinen waagde zich wel aan een voorzichtige predictie op het Sportjaar 2014. Speciaal voor u verklapt hij wat er het komende jaar op sportgebied te gebeuren staat. Ook de meest prangende sportvraag wordt beantwoord. En het antwoord erop luidt: ja, er komt een rondvaart door de grachten.

roemer
Het edele voorkomen van onze toekomstige leider: Emile Roemer

Een andere voorspelling op politiek gebied werd gedaan door Matthias Pauw. Hij voorspelt dat in 2014, mede door een binnen coalitieafspraken geknechte PvdA, de SP van Roemer haar links-idealistische boodschap zonder beperkingen verspreiden. Dit zal electoraal gunstig uitpakken voor Emile en de zijnen met de gemeenteraads- en Europese verkiezingen.

Terwijl in de Verenigde Staten de temperaturen door een ijzige wind uit het Arctisch gebied op sommige plaatsen tot een gevoelstemperatuur van -50 gedaald zijn, is het bij ons vooralsnog ongewoon zacht voor de tijd van het jaar. Koning Winter is dit jaar nog niet ingetreden en aldus zullen schaatsfans nog flink wat geduld moeten hebben, want momenteel zijn de temperaturen al opgelopen tot boven de 10 graden. Ons advies: bekijk de documentaire Zwart IJs, terwijl u al dan niet een lekker koud biertje opentrekt en de barbecue aanslingert. Het duurt nu niet meer lang voordat het écht weer lente is. Lang leve het broeikaseffect!

Bbq'end de avond in
Hoera! Nog maar een paar graadjes en er kan weer gebarbecued worden.

 

Ook gaat de langverwachte reality-show Utopia van John de Mol vandaag in première. Op een supergeheime locatie in de gemeente Laren gaan vijftien avonturiers bouwen aan een nieuwe samenleving. Voor De Mol is het erop of eronder, Utopia móet een hit worden, wil de Hilversumse mediaman nog een beetje meetellen. De critici zijn vooralsnog niet razend enthousiast.

Backstage bij Utopia
Achter dit hek wordt een nieuwe samenleving gesticht, onder toeziend oog van de camera’s

 

In Maastricht bouwen ze in ieder geval nog door aan hun eigen utopie, maar daar zijn ze al in een veel verder stadium van beschaving beland. Nu de storm rond Onnogate weer is gaan liggen houden ze zich in de zuidelijke provinciestad namelijk weer bezig met zaken die er echt toe doen. Het college van B&W heeft namelijk besloten dat papierophalers voortaan een heus diploma op zak moeten hebben voor het veilig ophalen van papier. Wij snappen het wel, die nietjes kunnen ook heel scherp zijn.

Tot slot willen wij u er nog even op attenderen dat ons dubbeldikke winternummer met het thema Geluk & Optimisme nog steeds in de winkel ligt. Voor een overzicht van de artikelen klikt u hier.

hp

Onderwerpen