Spring naar de content

De gevolgen van een WK in december – Qatar 2022

Al vanaf het moment dat Qatar werd gekozen als gastland voor de wereldkampioenschappen voetbal in 2022 loopt de discussie over het veel te warme woestijnklimaat waarin het toernooi in de zomer mee zou kampen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Stadions werden voorzien van extra airconditioning en de allernieuwste snufjes. Maar toch was het niet genoeg: vandaag maakt de FIFA via secretaris Jérôme Valcke op de Franse radio bekend dat het WK ergens tussen 15 november 2022 en 15 januari 2023 gaat plaatsvinden. En dus niet in juni, zoals normaal gesproken het geval is. Overigens is er binnen het FIFA-kamp verbijsterd gereageerd op de uitspraken van Valcke, officieel zouden pas aan het eind van dit jaar uitspraken worden gedaan omtrent deze beslissing.

Ondanks dat het nog acht jaar duurt voordat de desbetreffende WK zal worden gespeeld (dit jaar eerst nog Brazilië en in 2018 is Rusland het gastland) en er theoretisch genoeg tijd is voor alle landen om zich voor te bereiden op deze verandering in het schema, brengt zo’n beslissing nogal wat gevolgen met zich mee.

1. Competities moeten worden aangepast
De Europese voetbalcompetities, en alle andere die ergens tussen augustus tot en met april/mei lopen, moeten hun schema aanpassen. Het WK valt nu middenin die competities. Waar normaal de winterstop in volle gang zou zijn, wordt iedereen nu in Qatar verwacht. Dat is heel vervelend, maar eigenlijk mogen deze landen niet klagen: andere landen kampen altijd al met dit probleem, want het toernooi valt middenin de Aziatische competities, die grofweg tussen maart en oktober worden gespeeld. Voor één keer zijn wij de pineut, dat moet dan maar.

2. Sepp Blatter maakt zich (opnieuw) belachelijk.
Zoals Tim Cardol in juli al schreef op deze site: “Als Qatar zelfs bereid is om de wijken waar de supporters zich ophouden te koelen, dan moet het ook geen probleem zijn om de Oranjecamping 2022 van een ijsbar te voorzien? Het verplaatsen van het WK naar de wintermaanden omwille van de hitte is vooral een motie van wantrouwen ten aanzien van uw eigen toewijzingsprocedure. Meneer Blatter, u maakt zichzelf belachelijk op deze manier.”

3. Al die gekoelde stadions en wijken – al dat werk voor niets?
Het WK moet een volksfeest zijn, dat lijkt het belangrijkste argument voor de verplaatsing naar december. De temperaturen in Qatar zijn dan vergelijkbaar met die van een Europese zomer; mensen kunnen dus veel makkelijker en aangenamer buiten feest vieren. Dat klinkt heel logisch, maar had de FIFA dat niet eerder kunnen bedenken? Qatar was bereid hele wijken te koelen. En de stadions die al klaar zijn, zijn allemaal voorzien van een flink koelsysteem om de zomerhitte tegen te gaan. Weggegooid geld?

Als gezegd: het duurt nog acht jaar tot het WK in Qatar. Misschien herroept de FIFA het besluit over een jaar wel weer; er is geen organisatie zo conservatief is en vasthoudt aan tradities als de wereldvoetbalbond. Komende zomer is eerst Brazilië aan de beurt, dat nog maar moet zorgen dat het op tijd klaar is met alle voorbereidingen. Blatter zei twee dagen geleden dat hij was geschrokken van de huidige stand van zaken: “Geen land liep ooit zo achter op schema als Brazilië nu.” Wat dat betreft valt de Qatarezen weinig te verwijten.