Spring naar de content

Zo reageert de voetbalwereld op de coming-out van Thomas Hitzlsperger

Vier maanden geleden stopte de 32-jarige Duitse international Thomas Hitzlsperger vanwege aanhoudend blessureleed met voetbal. Hij speelde in de Bundesliga en in de Premier League, maar vanaf vandaag is hij de eerste prominente voetballer die uitkomt voor zijn geaardheid: hij is homo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

In een uitgebreid interview met Die Zeit vertelt Hitzlsperger dat hij zijn geheim zijn hele carrière met zich heeft meegedragen, maar dat hij er nu voor uitkomt omdat hij meer aandacht wil voor de discussie over homoseksualiteit in het topvoetbal. “Ik heb me nooit geschaamd voor wie ik ben”, zegt de ex-international. Makkelijk was het echter niet: “Stel je voor: je zit met twintig voetballers aan tafel te drinken, dan worden er opmerkingen gemaakt en grappen over homo’s. Dan laat je het meeste langs je heen gaan, zolang ze redelijk grappig zijn en de onzin over homo’s niet aanstootgevend wordt.”

Het zegt genoeg over de situatie zoals die nu is in het voetbal, dat de coming-out van een voetballer de voorpagina’s haalt. Dat vinden veel Twitteraars ook:

hiltzsperger hiltzsperger2

 

De reacties vanuit de voetbalwereld zijn vrijwel allemaal positief.  Ex-PSV-er Alex zei vandaag over homoseksualiteit in een interview met het Franse Canal+: “Het is Adam en Eva, niet Adam en Yves”. Voor de Engelse voetballer Joey Barton reden om te reageren op Twitter, nadat hij vanochtend op datzelfde medium al positief had gereageerd op Hitzlspergers’ nieuws:

joey barton

Andere bekende (ex-)voetballers en prominenten uit het wereldje tonen respect voor Hitzlsperger op Twitter:

lineker podolski

 

Hitzlsperger bedankte iedereen voor de reacties op zijn eigen Twitter-account:

hitzlsperger3

 

Vanaf 16.00 vandaag kan het volledige interview met Die Zeit op tablets en telefoons worden gelezen, de papieren versie is morgen beschikbaar.