Spring naar de content

Arme criminelen: achtervolgd tot aan Irak

Criminelen van tegenwoordig hebben het zwaar te verduren. Vroeger was het vooral belangrijk om je goed voor te bereiden en de diefstal zelf soepel te laten verlopen, zonder sporen achter te laten. Was de buit eenmaal binnen, dan zat het meestal wel goed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Hoe anders is dat nu, met alle technologische ontwikkelingen. Een beetje gadget is uitgedost met een hypermodern track & trace systeem en valt dus zo op te sporen.

Daardoor konden we eind september via Twitter al genieten van de live klopjacht op een iPhonedief (die later toch geen dief bleek te zijn) en volgden we het leven van Said en Hafid, die allebei een gestolen iPhone in hun bezit hebben. De rechtmatige eigenaren volgen het tweede leven van hun telefoon en brengen via hun blogs verslag uit.

De actie van Mark Stroop uit IJsselstein kan aan dit rijtje worden toegevoegd. De autoverhuurder zag via track & trace twee van zijn uitgeleende cabrio’s richting het Midden-Oosten rijden. “Ik zie die wagens in Turkije rijden! Terwijl ze een dag later terug moesten zijn. Dan weet je: dat gaat niet goed. En ze gingen ook nog richting Syrië. Ik dacht: mijn god, ik heb ze aan jihadstrijders verhuurd”, vertelt Stroop aan het AD.

De auto’s bleken naar Koerdisch Irak te zijn gebracht, waarop Stroop besloot ze achterna te gaan. Onder begeleiding van een Koerdische Nederlander en een Kalashnikov op de achterbank werd de jacht geopend.

Ondertussen hadden de autodieven het volgsysteem uit de wagens gesloopt. De hulp van de politie was nodig, maar kwam pas na drie dagen. Heel Iraaks Koerdistan keek uit naar de cabrio’s uit IJsselstein. Op de terugreis naar Nederland kwamen de verlossende telefoontjes: de wagens én de daders waren terecht.

Het brein achter de diefstal bleek 15 jaar gevangenisstraf te riskeren en Stroop werd overgehaald om af te zien van een aanklacht. Wel betaalden de daders 7000 van de 10.000 dollar die Stroop inmiddels aan kosten had gemaakt. En oh ja, ze kregen ook een lunch aangeboden. Wat een lieverds.