Spring naar de content

Robert Mugabe: ziek, dood of op vakantie?

Deze week verscheen op Facebook het onbevestigde bericht dat Robert Mugabe, sinds 1980 dictator van Zimbabwe, in elkaar gezakt of wellicht zelfs bezweken zou zijn. De vraag is: is het waar? Geruchten over de gezondheid van Mugabe zijn niets nieuws. Al jaren doen verhalen de ronde als zou de dictator lijden aan verschillende vormen van kanker, en herhaaldelijk zijn er bronnen die de dood of het naderend verscheiden van de Zimbabwaanse leider aankondigen.
Tot nu toe zijn de meest vergaande geruchten altijd onwaar gebleken. Dat wil zeggen, dood bleek Mugabe elke keer niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

De Zimbabwaanse ambassade in Brussel, die Nederland erbij doet, ontkende alle berichten en reageerde vrij laconiek op de berichten. “Er is sprake van een trend. Elke keer dat de president op vakantie gaat steken deze geruchten de kop op.” De zegsman wijst erop dat dit al een aantal jaren gaande is en ontkent met klem dat Mugabe in het ziekenhuis ligt, of erger. “Hij is op zijn jaarlijkse vakantie.”

Baba Jukwa
Anders dan in eerdere gevallen is de bron van de speculatie ditmaal een bijzondere. Baba Jukwa, een pseudoniem van een goed ingevoerd partijlid van de regerende Zanu-PF, heeft een flinke reputatie opgebouwd met onthullingen over corruptieschandalen en gewelddadigheden van het regime. Mugabe en zijn getrouwen hebben daarom een slordige $300.000 op zijn hoofd gezet. De geloofwaardigheid van het gerucht is daarmee aanzienlijk groter dan voorgaande jaren.

Bekijk hier de Facebookpagina van Baba Jukwa

Prostaatkanker
Een via Wikileaks gelekt ambtsbericht uit 2008 werpt een interessant licht op de zaak. Uit een gesprek dat de Amerikaanse ambassadeur voerde met een hooggeplaatste functionaris blijkt dat Mugabe toen al leed aan een terminale vorm van prostaatkanker. Zijn artsen gaven hem in 2008 – dik vijf jaar geleden – nog drie tot vijf jaar te leven. Die tijd is nu om.

De laatste reis?
Uit andere Wikileaksdocumenten blijkt dat er reden is om aan te nemen dat de eerder genoemde ‘vakanties’ ook uitstapjes waren naar ziekenhuizen, in Maleisië en Dubai. Of dat ook nu het geval is, is niet bekend, hoewel Baba Jukwa er zeker van lijkt te zijn dat Mugabe nog één keer zijn lijfarts heeft bezocht:

“This time only God can sustain Mugabe, as no Asian specialist can. (–) (T)he same doctor who told Mugabe he would not live beyond 2013 is the same he has gone on his final visit to see.”

Of er na 33 jaar een einde komt aan de heerschappij van ’s werelds oudste tiran? De tijd zal het leren. Maar het begint er steeds meer op te lijken.