Spring naar de content

De verborgen wereld achter Facebook

Facebook zit vol verrassingen. Zo blijkt er een mailbox te bestaan voor berichten van mensen die je niet kent, ‘overige’ genaamd. Ik wist dit niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Johanna Geels

Spannend. Vol verwachting open ik de verborgen box. Jottum, 165 berichten. Udo wil dat ik zijn facebookpagina ‘Disney Deutschland Supergeil’ leuk vind. Yoko Ono stuurde op 5 oktober 2010: “If you feel passionate about music and are interested in writing one or more reviews, let Jaime Loza know.” Verdorie, het is januari 2014. Wie weet heeft Jaime Loza in de afgelopen drie jaar reeds honderden keren vergeefs zijn mailbox gecheckt, wachtend op reviews van ‘passionate music lover’ Johanna Geels. Ik voel een dwingende wreveljeuk langs mijn ruggegraat omhoog kruipen. De jeuk wordt ziekelijk als ik een uitnodiging voor Gayday 2011 in de Efteling openklik. Daar had ik bij willen zijn! Mannen in roze maillots die Pegasus berijden! Laven verkleed als gaylords!

Knut
Tijd voor wat vrolijkers. Er blijken nogal wat mannen te zijn die mij verschrikkelijk leuk vinden. Ze komen overal vandaan: India, Amerika, Schotland. Knut bijvoorbeeld staat naast een houten huis bij een metershoge kerstboom. Er zitten lampjes in. Hij vraagt of ik naar Noorwegen kom. Het is er wel erg stil, waarschuwt hij eerlijkheidshalve, maar hij denkt dat ik ‘een type ben dat daar tegen kan’. Het voelt goed dat Knut mij zijn peilloze eenzaamheid toevertrouwt. Ik ga vanzelf wat meer rechtop zitten.

Strenge mannen en rijpe vrouwen
Richard. K uit Arkansas laat er geen gras over groeien. Hij wil met me trouwen. Op de foto draagt hij een uniform. Er zitten vijf medailles op. Mmm, ik hou van strenge mannen. Maar wie zegt dat die medailles niet gewoon van de Amerikaanse wandelvierdaagse zijn? En hij kijkt wel erg scheel. Exit Richard.

Dan Edward uit Holland. Zijn profielfoto lijkt zo uit de Vogue te komen. Hij is 23 jaar, maar dat is helemaal geen probleem. Edward fantaseert namelijk graag over rijpe (!) vrouwen en geeft mij alvast een pittig inkijkje in zijn rijke fantasiewereld. Ik mag hem best bellen hoor, zodat hij een en ander kan toelichten. Ik voel me een beetje vies worden. Het zou mij niets verbazen als Edward dik en oud is. Ferm klik ik op ‘spam rapporteren’.

Fuck you, garbage
K. Mackenzie uit Schotland is gelukkig een heer. Hij schrijft: “U looking so pretty. I am interested in knowing you better, so please can we be friends so we can communicate properly.” Kijk, properly communiceren. Zo kan het ook, Edward!

Er is meer. Patrick bijvoorbeeld maakt het niet graag mooier dan het is: “i’m just boring so i decide to check online to see if i find someone to talk to.” Larry daarentegen is very attracted to me en stuurt een foto waarop hij wijdbeens op een strandstoel zit. Larry is overtuigd linksdragend. Owen F. is een romanticus: “if the world was made of paper and the sea of ink, I would write everywhere that I like to be yours.” Zucht.

Maar dan Rowena. “Fuck you, garbage,” schreef zij een jaar geleden. Ik kijk naar haar foto. Rowena kijkt boos. Ik denk aan de kerstboom in Noorwegen. De lampjes. Ineens weet ik wat mij te doen staat. Knut weet vast wel raad met Rowena. Of Richard, met zijn strenge uniform. Voor de zekerheid geef ik haar gelijk het telefoonnummer van Edward erbij.

Dichter Johanna Geels beschrijft de absurdistische en poëtische kant van de dagelijkse dingen.

Onderwerpen