Spring naar de content

Dankzij de hondenpoeppolitie kan geen hond meer anoniem kakken in Napels

De Italiaanse stad Napels staat bekend om zijn hoge werkloosheid, zijn enorme afvalbergen en de greep die de maffia op de stad en zijn bestuurders heeft. Maar desondanks kent Napels een nog veel groter probleem: hondenpoep terroriseert de Napolitaanse straten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Maar dat wordt nu zeer doortastend aangepakt wordt door loco-burgemeester Tomasso Sodano. Althans, dat moet haast wel als je kijkt naar de maatregelen die het stadsbestuur neemt om de overlast van hondenpoep te verminderen. Sodano maakte deze week via zijn blog bekend dat hij besloten heeft het DNA van alle honden verplicht af te laten nemen. Op die manier denkt hij de ongewenste uitwerpselen te kunnen koppelen aan de rechtmatige eigenaar, om diéns eigenaar vervolgens te kunnen beboeten voor het niet opruimen van de hondenkak.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hondenpoeppolitie
Voorlopig wordt de maatregel in één Napolitaanse wijk getest. In Vomero-Arenella wordt dus binnenkort een heuse honden-DNA-databank aangelegd. De bloedtesten die nodig zijn om het DNA af te nemen zijn gratis, maar hondeneigenaren die niet meewerken aan het aanleggen van de databank krijgen direct een boete die kan oplopen tot 154 euro. Wat de hoogte van de boete zal zijn op het onrechtmatig poepen, is nog niet bekend. Loco-burgemeester Sodano is vastbesloten de maatregel in de hele stad in te voeren, als de test in Vomero-Arnella eenmaal afgerond is. Om drollen te vergelijken met DNA in de database roept de stad een ”hondenpoeppolitie” in het leven.

Napolitaanse hondenbezitters hebben met verbazing gereageerd op de voorgenomen maatregel. Ook de oppositie heeft zich al laten horen. Andrea Santoro noemde de loco-burgemeester “de 007 van de kak” in een reactie op het hondenpoepplan, en verbaasde zich openlijk over het feit dat het stadsbestuur zich niet op belangrijker zaken richt.

Geslaagde methode
Overigens is de Italiaanse aanpak niet helemaal uniek. In een wooncomplex in New Jersey werd vorig jaar al een soortgelijke methode ingevoerd. Bewoners die de drollen van hun geliefde viervoeters niet opruimden werden opgespoord en kregen een boete die kon oplopen tot wel duizend dollar. De Amerikaanse test werd een succes: sinds de invoering van de DNA-databank werden er geen poep-overtredingen meer gemaakt in het wooncomplex.

Onderwerpen