Spring naar de content

En we noemen haar… Princessbumni! (of Juëquinaisheley)

Als voornamen automerken zouden zijn, reed ik zelf al jaren rond met een Renault Mégane. ‘Eva’ is al heel lang een behoorlijk populaire naam en de eigenaren ervan bevinden zich zo’n beetje in alle lagen van de samenleving, maar je komt hem eigenlijk nooit getuned tegen. Ik ben heel tevreden met het middenklassertje dat ik van mijn ouders kreeg, maar sommige versbakken ouders doen het daar niet voor: die gaan voor niets minder dan de Bugatti Veyrons, of Pagani C9’s onder de voornamen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Ieder jaar opnieuw publiceert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een lijst met daarin alle voornamen van baby’s die in het voorafgaande jaar geboren werden. In 2013 zagen ongeveer 168.000 Nederlandse baby’s het levenslicht: 86.000 jongens en 82.000 meisjes. Van die jongens werden er maar liefst 740 ‘Sem’ genoemd, 774 meisjes ‘Tess’. Dat zijn, zeg maar, de Volkswagen Golf’s van 2013. Opvallend aan de lijst met de twintig meest populaire namen is trouwens het hoge aandeel Nederlandse namen: de ‘Lotte’s’, ‘Thijssen’ en ‘Liekes’ vliegen je om de oren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het feestje van Alpacino en Khadaffi
Dat wordt anders als je de volledige lijst erbij pakt. Zowel die van de jongens als die van de meisjes geven een wild beeld van wat er over een paar jaar zal gebeuren op kleuterscholen, speelveldjes en kinderdagverblijven. ‘Divinewonder’ krijgt misschien wel kinderverkering met ‘Wisdom’ en ‘Djeaylow’, ‘Hermione’ en ‘Lillifee’ mogen niet op het feestje van ‘Alpacino’ en ‘Khadaffi’ komen, want meisjes zijn nu eenmaal niet welkom. En het is te hopen dat Eu’lionajanelle, Shearis-vyènshally en Jàzzerio-achãz geen dislectie blijken te hebben, want dat zal snel fout gaan met zulke voornamen.

De lijsten zijn, kortom, een inspirerende bron van leedvermaak. Of: een fraai inkijkje in de Nederlandse tijdgeest. Want wie noemt zijn kind anno 2013 nou nog Geert? -maar liefst 20 snoezige baby’s-. Hoe langer je leest, hoe meer vragen de lijsten oproepen. Het is eigenlijk net zo verwarrend als een tweedehands auto uitzoeken.