Spring naar de content

Girls seizoen 3: Adam, de belichaming van de verboden vrucht

Adam zei tegen zijn vrouw: “Gods glorie is overal om ons heen! Bomen, kikkers, vogeltjes”. Ze waren naakt, maar ze voelden geen schaamte. Adam was niet langer woonachtig in het Hof van Eden maar in een door zijn oma bekostigd appartement. Eva had hij verruild voor de postparadijselijke Hannah, met minstens zulke veelbesproken borsten. Samen hapten ze gretig in The Big Apple.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Tegelijk met de zondagavondmis ging op betaalzender HBO het derde seizoen van hitserie Girls, goed voor twee Golden Globes en een Emmy, van start. Gejubeld werd om de herintrede van vreemdvogelige vrouwenlieveling Adam, die ondanks zijn sociale gebreken en andersoortige onvolkomenheden uitgroeide tot publieksfavoriet.

Onsterfelijk werd hij door in de finale van seizoen 2 met ontblote torso half New York door te sprinten om de geknakte Hannah, geteisterd door psychische problemen en wattenstaafjes, in de foetushouding in zijn armen te nemen. Zijn borstkas kreeg een eigen twitteraccount, hij werd model voor het brave Gap en reed op een ezeltje de Amerikaanse Vogue binnen.

De zondeval
De grote vraag blijft: waarom eigenlijk? Waar Adam is, is de zondeval nooit ver weg. Hij heeft een drankprobleem, woedeaanvallen, geen vrienden en geen interesse in Hannah’s vrienden. Hij vindt het geestig om over haar heen te plassen en zijn onconventionele seksuele fantasieën zouden logischerwijs op meer weerstand moeten stuiten. Zo schetst hij tijdens een van de ongemakkelijke seksscènes die Girls rijk is een scenario waarin Hannah een elfjarig verslaafd hoertje is. Ze loopt bang en alleen over straat maar hij zal haar niet terug naar huis sturen alvorens hij haar bedekt heeft onder een laag sperma. “Oh niet doen, mijn ouders zullen zo boos worden!”, speelt ze het spelletje mee.

“Is he like a great thinker or just a total fucking idiot?” vroeg Jessa zich in het eerste seizoen af. Een melange van beide, zou ik twee seizoenen later antwoorden, maar helemaal zeker weet ik het nog steeds niet. Een ding is in ieder geval zonneklaar: schrijfster en hoofdrolspeelster Lena Dunham creëerde hem op de zesde dag, iets na de wilde dieren en iets voor de mensen. En we zagen allemaal dat het goed was.

Onderwerpen