Spring naar de content

Zien: Tim is 17 en spreekt 20 talen

Timothy Doner is een zeventienjarige New Yorker met joodse roots. Toen hij op zijn dertiende een paar woorden Hebreeuws moest leren voor zijn Bar Mitswa, had hij daar zo veel plezier in dat hij besloot zich verder te bekwamen in modern Hebreeuws.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Zijn leraar en hij hadden na een tijdje al lange en ingewikkelde gesprekken over de politieke situatie in Israël en daarop besloot Tim zich ook maar eens in de Arabische taal te verdiepen. Dat was in 2009. Ondertussen heeft Tim zijn talenschat nog veel verder uitgebreid: hij kan zich prima verstaanbaar maken in twintig verschillende talen, waaronder ook het Nederlands.

Tim is ondertussen tweedejaars student, maar in zijn vrije tijd legt hij zich volledig toe op het oefenen van de talen die hij aan het leren is. Het liefst oefent hij zijn uitspraak en grammatica met native speakers die hij ontmoet via internet. Tim is inventief en eerlijk: zo geeft hij lachend toe dat hij het overgrote deel van de Duitse woorden die hij kent, opgepikt heeft tijdens het kijken naar films over de Tweede Wereldoorlog. Zijn Hindi leerde hij naar eigen zeggen vooral door de Indiase versie van “The Bachelor” te volgen. “Door mijn hobby voel ik me echt minder schuldig over het kijken naar trash tv”, zegt de puber daar zelf over. “Ik combineer nu gewoon twee dingen die ik leuk vind: televisie kijken en talen leren”.

Toch is de talenkennis van Tim ook vooral het resultaat van hard studeren. Uren achter elkaar kan hij zich opsluiten met woordenboeken, om zijn kennis te vergroten. Vaak krijgt hij de vraag of hij misschien autistisch is, maar dat is Tim zeker niet. Wel zegt hij te denken dat een beetje aanleg voor het leren van talen noodzakelijk is om zo veel verschillende talen te kunnen leren.

Onderwerpen