Spring naar de content

Hoera! Nederland heeft beste voedselvoorziening en -kwaliteit van de wereld

Nederland heeft de beste voedselvoorziening en kwaliteit van de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van Oxfam Novib, Good enough to eat. Eindelijk eens goed nieuws, na de toch met enige regelmaat voorbij komende berichten over gesjoemel met voedsel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Zoals in oktober 2012, toen Het Parool met een artikel over de meest onhygiënische broodjes kebab in Amsterdam kwam. Een kebabzaak in mijn straat had de twijfelachtige eer de lijst aan te voeren. Volgens de Consumentenbond, die de test uitvoerde, bevatte het vijf-euro-kostende broodje kebab colibacteriën en Staphylococcus aureus. Wat dat precies zijn weten wij ook niet, maar we hopen dat de eigenaar inmiddels maatregelen heeft getroffen om een bacterielozer broodje te serveren.

Afgelopen jaar kwamen er meer verontrustende berichten naar buiten over voedsel, zoals biefstukken die niet van rund maar van paardenvlees bleken te zijn en eieren die onverdiend het predikaat scharrelei of vrije-uitloop-ei kregen toebedeeld. En 2014 is nog maar net twee weken oud of Zembla komt alweer met het volgende voedselschandaal: het grootste industriële bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland, heeft afgelopen zomer brood teruggetrokken omdat er asbest op was gekomen.

Er wordt klaarblijkelijk te veel gerommeld met ons eten. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Het EU-Parlement is het zat en wil maatregelen instellen om voedselfraudeurs harder aan te pakken. Een boete van twee keer de winst die gemaakt is met het frauduleuze product moeten kwakzalvers neerleggen als zij in de fout gaan.

Maar ondanks al deze gevallen heeft Nederland volgens Oxfam Novib dus het beste gescoord qua voedselvoorziening en kwaliteit. Voor het eerst heeft Oxfam in 125 landen onderzoek gedaan naar het voedsel. Daarbij werden vier vragen gesteld:

1. Hebben mensen genoeg te eten?
2. Kunnen mensen hun voeding betalen?
3. Is de voeding van goede kwaliteit?
4. Hoeveel mensen hebben gezondheidsklachten die met voeding hebben te maken, zoals obesitas en diabetes?

Maximaal kon er honderd punten worden gescoord, hoe minder punten een land kreeg des te beter is de voedselkwaliteit. Nederland heeft zes punten en scoorde daarmee het best. De top tien bestaat volledig uit West-Europese landen.

1. Nederland – 6 punten
2. Frankrijk – 8 punten
3. Zwitserland – 8 punten
4. Denemarken – 10 punten
5. Zweden – 10 punten
6. Oostenrijk – 10 punten
7. Belgie – 10 punten
8. Ierland – 11 punten
9. Italie – 11 punten
10. Portugal – 11 punten

Overigens hebben de nummer elf (Luxemburg) en twaalf (Australië) van de lijst ook elf punten, waarmee (vooruit) de top tien dus ook een niet-Europees land bevat. Niet geheel verrassend bestaat de top tien met de slechtste voedselvoorziening en -kwaliteit op Jemen na uit enkel Afrikaanse landen. Wit-Rusland is met 23 punten op plaats 57 het slechtst scorende Europese land.

De hekkensluiter en daarmee het land met de slechtste score (50 punten) is Tsjaad. Het Afrikaanse land kampt niet alleen met de slechte kwaliteit van eten, maar heeft ook te maken met erg hoge kosten en een lage voorzieningsniveau. Eén op de drie kinderen is ondervoed, meldt Oxfam Novib.

Maar Nederland doet het dus goed. Er is geen ondervoeding, we hebben nauwelijks kinderen die ondervoed zijn, iedere Nederlander heeft toegang tot veilig en schoon water en we beschikken over een flinke diversiteit aan voedsel. Het allerbeste scoren we als enig land qua prijs-kwaliteitsverhouding van ons voedsel. Daarnaast is er relatief weinig diabetes. Het enige puntje waar we slecht op scoren is overgewicht, één op de 5 mensen heeft een BMI hoger dan 30. Het komende jaar dus massaal op de loopband en aan de Voedselzandloper, dan scoren we volgend jaar nog beter.

Onderwerpen