Spring naar de content

‘Zelfs het Olympisch Comité is niet meer blij met Sotsji’

Drie steden dongen in 2007 mee om gaststad te zijn voor de Olympische Winterspelen van 2014: Salzburg (Oostenrijk), Sotsji (Rusland) en Pyeongchang (Zuid-Korea). Sotsji ging met de eer aan de haal nadat de Russen alles op alles zetten om de Spelen naar hun land te halen. In Guatemala, waar de stemming plaatsvond, bouwden ze een ijsbaan en president Poetin kwam zelf speechen voorafgaand aan de stemming van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Dat moet indruk hebben gemaakt, want volgens voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman was Sotsji geen favoriet. Zelf was ze niet onder de indruk, vertelt ze de NOS. Volgens Van Breda Vriesman zouden veel leden nu anders stemmen. De Spelen leveren nu te veel gedoe op, en daar zou niemand zin in hebben.

Dat ‘gedoe’ betreft corruptie en de mensenrechten, en dan met name die van homoseksuelen, die worden geschaad. In de toekomst is het wellicht wijs dat het IOC mensenrechten meeneemt in de toewijzing van een gastland, reageert NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen. NOC*NSF houdt tijdens de Spelen bewust een bijeenkomst over sport en mensenrechten, om het onderwerp meer aandacht te geven. Dielessen denkt overigens dat Sotsji is gekozen vanwege de compactheid van de Spelen in die omgeving, niet omdat Poetin kwam speechen.

De Winterspelen in Sotsji lijken af te stevenen op een evenement vol protest en demonstraties. Het feit dat Nederland met koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en de minister van Sport Edith Schippers naar Rusland afreist heeft meer aandacht gekregen dan de verhalen van de sporters in de aanloop naar de Spelen. Zo zou het niet moeten zijn. Arnon Grunberg schreef maandag in zijn dagelijkse voetnoot in de Volkskrant dat iedereen die vindt dat Nederland de Spelen moet boycotten, dat zelf kan doen door niet te kijken. Doe je dat wel, dan ben je laf en hypocriet.

Ex-schaatser Erben Wennemars ziet niets in zo’n boycot, hij stelde afgelopen zomer in de Volkskrant dat een statement maken ook op andere manieren kan. Rutte lijkt deze mening te delen, hij wil in gesprek met de Russen. Hoe het ook zij: de Spelen beloven een spektakel te worden. Op het gebied van sport en, misschien nog wel meer, alles daaromheen.