Spring naar de content

Bijna failliet door digitale dierentuin van uw kleine? Apple betaalt terug

Ze was zo goed bezig. Alleen nog een nieuw verblijf voor de olifanten, en dan zou haar digitale dierentuin helemaal compleet zijn. Dat mocht ook wel, na de duizenden euro’s die ze had geïnvesteerd. Of, nou ja, haar ouders dan. Want het meisje was pas zes en wilde gewoon even spelen op mamma’s iPad. Oeps.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Veel ouders zijn bekend met het probleem: kinderen die zonder hun medeweten apps aanschaffen op hun iPhone of iPad. En al kost zoiets misschien niet altijd duizenden euro's (zoals wel degelijk gebeurt), een paar tientjes is ook al vervelend.

Apple moet in totaal minstens 23,9 miljoen euro terugbetalen aan 37.000 gedupeerde vaders en moeders. De fabrikant bereikte daarover een akkoord met de Amerikaanse toezichthouder FTC.

FTC had Apple eerder al op de vingers getikt omdat het bedrijf het kinderen te makkelijk maakt om geld uit te geven met apps. De toezichthouder ziet de nieuwe regeling als een overwinning voor de consument en een signaal aan het bedrijfsleven: of je nu digitaal zaken doet of in het winkelcentrum om de hoek, de consument moet worden beschermd. En de consument mogen geen aankopen in rekening worden gebracht die hij niet heeft gedaan.

In een interne e-mail die in handen kwam van website 9to5Mac geeft Apple-topman Tim Cook aan zelf ook al stappen te hebben ondernomen om de consument tegemoet te komen. Zo werden er 28 miljoen e-mails verstuurd naar gebruikers die in de App Store apps voor kinderen hadden gekocht.

Of de kinderen hun eenmaal gekochte apps ook weer moeten inleveren nu pa en ma het geld terugkrijgen, is niet duidelijk. Voor het eigenaresje van de bijna complete dierentuin valt te hopen van niet.

Onderwerpen