Spring naar de content

Joop Braakhekke haalt uit naar televisiecollega’s

“Ik ben een restaurateur met kookneigingen, geen kok,” zegt Joop Braakhekke ferm.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

In de nieuwe editie van HP/De Tijd vertelt de televisiekok (want dat is hij wel) over de welhaast poëtische culinaire boeken van J.W.F Weremeus Buning, zijn omvangrijke collectie kunst, en over, hoe kan het ook anders, koken. “Er is in Nederland nog steeds geen betere televisiekok dan ik.” Een voorproefje.

Joop Braakhekke: “Koken is een hoge vorm van kunst. Neem Jonnie Boer en Sergio Herman, dat zijn echte kunstenaars. Ik niet. Ik ben een restaurateur met kookneigingen. Geen kok. En al zéker geen kunstenaar. Eten moet bij mij vooral aangenaam zijn, lekker zijn. Dat mis ik als ik bijvoorbeeld bij Sergio Herman eet. In zijn restaurant draait het om de kok, niet om de gasten. Daar ga je niet heen om gezellig bij te kletsen met je vrienden, zoals in Le Garage, maar daar ga je heen omdat Sergio Herman daar kookt. Je gaat enkel en alleen voor de beleving, net zoals je ook niet met je vrienden naar een museum of een concert gaat om lekker bij te praten. Sergio Herman en Jonnie Boer zijn echte popstars, maar dan wel sterren die achter het vuur staan.”

“Ik ben gemaakt om televisie te maken. Ik had jáááren een ontzettend succesvol kookprogramma. Een programma waar de kijker iets van op kon steken. Maar ja, nu willen ze me niet meer. Ik ben te oud, denk ik. En dat is jammer, want mensen missen me nog steeds op televisie. Het vervelende is dat het tegenwoordig niet meer om de kijker draait, maar om geld en kijkcijfers. En een goede televisiekok is er ook niet meer. Ik geef mezelf niet zo snel een pluim, maar er is geen betere televisiekok dan ik in Nederland. Tuurlijk, een Herman den Blijker of een Rudolph van Veen weten wel hoe ze moeten koken, maar ze weten niet hoe ze goede televisie moeten maken. Dat zit niet in hun bloed. En neem een programma als The Taste: waar draait het daar eigenlijk om? Om het koken of het wedstrijdelement? Slechte televisie is het. Laat Hilversum mij maar weer eens bellen, ik heb ideeën genoeg voor een goed kookprogramma.”

De nieuwe editie van HP/De Tijd, waarin het thema Geld van alle kanten wordt belicht, ligt nu in de schappen. Een voordelig (proef)abonnement afsluiten kan hier.