Spring naar de content

Mark Rutte, kijk je mee? Zo worden homo’s in Rusland behandeld

Terwijl in Nederland de aankondiging van Mark Rutte om met ‘een zware delegatie’ naar de Winterspelen in Sotsji te gaan met de nodige scepsis en verontwaardiging wordt ontvangen, reisden onze collega’s van Vice af naar Moskou voor een documentaire om de werkelijke stand van zaken in beeld te brengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het resultaat is Young and gay in Putin’s Russia, een dertig minuten durende documentaire die de schrijnende situatie laat zien die ontstaan is na het invoeren van de omstreden anti-homowet in juni vorig jaar. Mishandeling, onderdrukking en vernedering zijn aan de orde van de dag. Zelfs moord wordt niet geschuwd. En de autoriteiten dan? Die knijpen graag een homofoob oogje dicht, of kijken volledig de andere kant op.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wie nog niet overtuigd was dat homoseksuelen onderdrukt worden in het Rusland van Poetin, die is het na het zien van deze documentaire wel. De makers van de homowet omschrijven het zelf als een manier om gays te beschermen, en noemen Rusland een ‘grote, comfortabele kast’. Lekker blijven zitten dus, dan is er niets aan de hand.

Het is te hopen dat Mark Rutte ook gekeken heeft en andere bewijzen van de gruwelen die Russische homo’s dagelijks doorstaan ook ziet. Collega’s Merkel, Obama en Hollande besloten al verstek te laten gaan in Sotsji, Rutte kan daar als vertegenwoordiger van het ooit zo homo-tolerante Nederland nog prima bij.

Mocht een officieel statement van afwezigheid té daadkrachtig zijn voor onze pretpremier, dan kan hij nog altijd een griepje veinzen. Want die belofte om met Poetin te praten over homorechten is natuurlijk een wassen neus van jewelste.