Spring naar de content

CDA jaagt op ondernemende VVD-kiezer

Het CDA laat de teleurgestelde VVD-kiezer niet links liggen. Integendeel, als er één partij actief jaagt op (voormalige) VVD-stemmers, dan is het het CDA van Sybrand Buma wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Gisteren was het nieuws nog dat ondernemers het kabinet Rutte II een dikke onvoldoende geven. Het kabinetsbeleid was nog nooit zo slecht vindt men, en het kabinet van VVD en PvdA krijgt van ondernemers dan ook een 4,9, veel slechter dan de vorige twee kabinetten. Et voila: vandaag komt het CDA met een voorstel om het midden- en kleinbedrijf (MKB) een steuntje in de rug te geven.

Natuurlijk hangt het een samen met het ander. Want wat ook opviel aan het bericht van de teleurgestelde ondernemers is dat ze bij verkiezingen vooral stemmen op drie partijen: VVD (25 procent), D66 (25 procent) en het CDA (20 procent). Andere partijen zijn niet zo interessant voor ondernemers. Geen wonder dat het CDA nu de jacht heeft geopend op ondernemers die het helemaal hebben gehad met dit kabinet.

Het CDA wil nu dat er 600 miljoen euro wordt uitgetrokken om het MKB te steunen. Volgens Buma moeten middelgrote en kleine bedrijven weer gaan functioneren als de motor van de economie. Waarom alleen die bedrijven, en niet de grote jongens? Buma: “Shell en Unilever sponsoren niet de plaatselijke voetbalvereniging. HEMA en Blokker onttrekken zich aan de winkeliersvereniging die de intocht van Sinterklaas organiseert.”

En: “Zelfstandige ondernemers dragen de lokale samenleving, zij gaan niet voor winstmaximalisatie en geven het meest om hun personeel.” Ondernemers moeten makkelijker geld kunnen lenen om te kunnen investeren, aldus Buma. Het is wel duidelijk. Het jachtseizoen op de zwevende en teleurgestelde ondernemer is geopend.