Spring naar de content

Waarom Sven Kramer de politiek hekelt

Sven Kramer haalde op vrijdag in zijn column in De Telegraaf flink uit naar de politiek. In de aanloop naar de Winterspelen verwijt onze grootste medailletroef politici opportunisme. “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat politici de Spelen aangrijpen om goede sier voor zichzelf te maken.” Kramer heeft natuurlijk wel een punt, maar welk punt is niet helemaal duidelijk. Ons nationale goudhaantje lijkt het vooral gemunt te hebben op de premier. Die heeft  tijdens de Spelen natuurlijk niets te zoeken in dat verwerpelijke Rusland. Goede sier maken met mensenrechten als de Spelen in aantocht zijn, maar de rest van de tijd hoor je ze nooit over de abominabele omstandigheden waarmee minderheden, oorlogskinderen en vrouwen  in grote delen van de wereld te maken hebben! Een schaatsheld met oog voor de wereld om hem heen. Hulde!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Of bedoelt Kramer iets anders?
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat politici de Spelen aangrijpen om goede sier voor zichzelf te maken. Maar het was misschien leuk geweest als men ook eens op andere momenten bij het schaatsen was komen kijken of interesse had getoond in plaats van alleen aan de finish te staan wanneer er iets te vieren valt.”
Dit is zo’n beetje het moment dat een zinnig mens van zijn stoel valt. Kramer, over wie wij natuurlijk geen kwaad woord spreken (hup, Sven! Ik ben echt nog wel voor je!), is vooral gepikeerd over het feit dat de premier – de leider van het land – zich anders nooit langs de ijsbaan laat zien. En dan wel een beetje langskomen in Sotsji. Voor Kramer hoeft het niet. Zo’n Rutte is te beroerd om een ministerraad af te zeggen om de eerste 500 meter op het NK all round te kijken, en dan wel het Olympisch vuur najagen. Verwerpelijk!
Willem-Alexander en Maxima mogen natuurlijk wel komen, want zij zijn er altijd.
Sven, lieve jongen, zij hebben ook geen baan! Laat staan dat ze baas van het land zijn.

Sport en politiek
Het vreemde is dat Kramer de politici die wel komen verwijt een politiek statement te maken; de rest van Nederland verwijt die mensen juist dat ze géén statement maken door weg te blijven. Maar goed, je kunt niet alles volgen vanaf de ijsbaan. Die politici bekommeren zich nooit om die arme topsporters, dan moeten ze niet nu net alsof gaan doen. Kramer noemt het topsportbeleid ‘pover’. Dat geeft te denken: wellicht is het beter als sporters zich ook niet met politiek bezighouden. In tijden van crisis wordt er namelijk voor een stel afgetrainde neuroten met een uit de hand gelopen hobby maar liefst:

• 19 miljoen euro uitgegeven aan topsportprogramma’s
• 5 miljoen euro aan evenementen
• 8 miljoen euro aan inkomenssteun voor sporters
• 25 miljoen euro aan andere subsidies

En ook nog eens bijna anderhalf miljoen euro om ervoor te zorgen dat jullie niet vals spelen! Als de mensenrechten er voor jou toch niet toe doen, Sven, mag de premier dan even komen kijken waar dat geld goed voor is?