Spring naar de content

Oeps. Executie nieuwe stijl duurt 15 minuten

15 minuten duurde het, een van de langste executies ooit sinds de herinvoering van de doodstraf in Ohio in 1999. De 53-jarige moordenaar Dennis McGuire hapte naar adem nadat hij een dodelijke injectie kreeg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Of je nou een voor- of een tegenstander bent van de doodstraf, berichten over ‘lastige’ executies zijn nooit prettig. Volgens de meeste berichten was McGuire, die in 1989 een zeven maanden zwangere vrouw verkrachtte en vervolgens vermoordde, 15 minuten lang aan het doodgaan. Volgens andere berichten zou het proces zelfs 24 minuten of 25 minuten hebben geduurd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoe het ook zij, het duurde allemaal in ieder geval langer dan gebruikelijk. Dat kwam omdat er voor het eerst een nieuwe dodelijke cocktail werd gebruikt; de standaardvoorraad van medicijnen voor dodelijke injecties was namelijk op (er heerst een grote schaarste sinds het exportverbod van die medicijnen door de EU).

“Ik ga naar de hemel, ik zie jullie daar wel,” waren de laatste woorden van McGuire. Na de injectie van midazolam en hydromorphone hapte hij naar adem en begon hij schokkerig te bewegen. Niemand had verwacht dat het proces zo lang zou duren en dat McGuire zoveel geluid zou maken tijdens zijn laatste minuten op aarde.

Mogelijk wordt onderzocht of de nieuwe dodelijke cocktail wel kan worden gebruikt bij toekomstige executies van terdoodveroordeelden. De doodstraf is toegestaan in 33 van de vijftig staten, er vinden ongeveer veertig tot vijftig executies per jaar plaats. Overigens heeft McGuire, zoals gebruikelijk is bij mensen op death row, een laatste maaltijd gehad, onder andere bestaande uit een bagel met cream cheese, gefrituurde kip, aardappeltjes, ijs en Coca-Cola.

Een fotoserie van ‘laatste maaltijden’ vindt u hier.