Weg gasboringen, hallo lastenverzwaringen!

Frank Verhoef 17 jan 2014 Politiek

Het kabinet staakt de gasboringen in Groningen. Er zitten immers twee belangrijke verkiezingen aan te komen. Maar het verlies aan inkomsten door boringen moet natuurlijk wel worden gecompenseerd.

Volgens De Telegraaf wil het kabinet volledig stoppen met gaswinning in gebieden die het zwaarst worden getroffen door aardbevingen, zoals de gemeente Loppersum. Dat betekent wel dat er een flink gat in de begroting wordt geslagen, een gat dat in eerste instantie 700 miljoen euro beslaat, maar dat oploopt tot 1,2 miljard euro in 2016.

Dat is nogal wat en zal tot nieuwe bezuinigingen leiden, zo klinken de waarschuwingen. Volgens de krant hebben D66, ChristenUnie en SGP, de officieuze gedoogpartners van het kabinet, zich gisteren al laten informeren door minister Henk Kamp (Economische Zaken). Er zou nog dit jaar extra geld nodig zijn om het tekort te dichten. Maar hoe? Door echte bezuinigingen of opnieuw door lastenverzwaringen?

Het lijkt erop dat het laatste gaat gebeuren, al is het maar omdat het schijnbaar lastig is om op zo’n korte termijn ergens geld vandaan te halen. De makkelijke weg is het verhogen van de belastingen, want dan heb je meteen resultaat. De Telegraaf schrijft echter dat de VVD hoopt op steun van D66 en CU om niet weer te kiezen voor lastenverzwaringen.

Dat zou voor het eerst zijn. Goede voornemens zijn natuurlijk heel fijn. Hoe minder lastenverzwaringen, hoe beter dat is voor de economie. Maar hoe ging dat bekende spreekwoord ook alweer? De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Oftewel, zet u schrap: ook dit jaar worden de lasten weer verzwaard om een plotseling ontstaan tekort op te vangen.

Reageer op artikel:
Weg gasboringen, hallo lastenverzwaringen!
Sluiten