Spring naar de content

Emotioneel afscheid ‘Mister PSV’ Ola Toivonen

Het plotselinge vertrek van Ola Toivonen bij PSV heeft tot emotionele taferelen rond de Herdgang geleid. De aanvallende middenvelder, jarenlang de publiekslieveling van de Eindhovense club, vertrok naar het Franse Stade Rennes. De club uit Bretagne maakt 2,5 miljoen euro over voor de sympathieke Zweed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

“We hadden Ola dolgraag bij de groep gehouden, maar als een club van de statuur van Stade Rennes komt, dan weet je dat het lastig wordt om hem te houden. Zeker als er dan ook nog zo’n astronomisch bedrag op tafel wordt gelegd,” aldus technisch directeur Marcel Brands, die vertelt dat het vertrek ook voor veel van Toivonens vrienden binnen de club als een donderslag bij heldere hemel kwam.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Rood-wit bloed
“Hij is hier in vier jaar niet alleen uitgegroeid tot een echte publieksspeler, maar was ook bij personeel en medespelers geliefd om zijn vriendelijke uitstraling, zijn interesse in anderen en zijn clubliefde die hij te pas en te onpas liet blijken. Sommigen van ons gingen er blind van uit dat Ola voor altijd in Eindhoven zou blijven. Je vergat soms bijna dat ook aan zijn PSV-periode een einde zou komen – ik geloof nog steeds dat er bij Ola rood-wit bloed door de aderen stroomt.”

De training op de Herdgang voltrok zich maandagmorgen in een sfeer van ongeloof en verdriet. “Het is zwaar,” zuchtte Memphis Depay, die een half jaar geleden nog bekendmaakte een tatoeage van het gezicht zijn ploegmaat op zijn kuit te willen laten zetten. “Die tattoo komt er nu zeker, ik wil me hem herinneren hoe hij hier was. Altijd lachen, altijd opgewekt, een teamspeler maar tegelijk een individualist. Maar bovenal: een mooi mens.”

Kransen
Vertegenwoordigers van de supportersvereniging van PSV legden kransen, kaarsen en kaartjes op de plek waar Toivonens leaseauto altijd stond. “Ik kan me niet voorstellen dat daar ooit een andere Hummer komt te staan – dat zou ook van weinig respect voor een clubicoon getuigen,” aldus een supporter. “Het is een zwarte dag voor PSV, de clubcultuur wordt verkwanseld voor een handje geld. Hoe ik dit over een paar jaar aan mijn zoon en dochter – die ik allebei Ola heb genoemd – moet uitleggen, interesseert ze geen fuck.”

NAGEKOMEN BERICHT
In een spoedvergadering heeft een commissie van voormalige Misters PSV – waarin onder anderen Willy van der Kuijlen, Edward Linskens en Jan Heintze zitting hebben – besloten de titel Mister PSV exclusief aan de Zweedse legende toe te kennen.
Toivonen reageerde geroerd vanuit Rennes: “PSV?”