Spring naar de content

Vandaag is officieel de meest depressieve dag van het jaar

Vandaag is het Blue Monday, officieel de meest depressieve dag van het jaar. Volgens Wikipedia is de term Blue Monday in het leven geroepen door de Britse psycholoog Cliff Arnall toen hij merkte dat de meeste mensen op deze dag, de maandag van de laatste volle week van januari, treurig, neerslachtig of weemoedig zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Het komt omdat we december nu echt vergeten zijn en alle goede voornemens zijn mislukt. Omdat we sowieso het meeste moeite hebben met de maandag als eerste dag van de werkweek, maar het op deze maandag doorgaans donker rotweer is en de lente nog lang niet lijkt te komen. Geen vakantie in zicht.

Hoewel zijn theorie in wetenschappelijke kringen met argwaan wordt bekeken, werkt het weer op deze maandag 20 januari in ieder geval in Arnall’s voordeel. Het voelt kouder buiten en is grijzer dan het op de voorafgaande, eigenlijk heel zachte, zonnige winterdagen tot nu toe is geweest. Met een beetje geluk voorspelt de weerman vanavond vorst, en balen we massaal daarvan omdat we op die vorst niet meer hadden gerekend maar vooral zin hebben in strandvakanties.

Als je niet chagrijnig bent, hoor je er niet bij
Iedereen die ik ken, heeft bovendien griep vandaag. De ene vriendin whatsappt me met enig gevoel voor drama dat ze zo’n zin heeft in vakantie maar door het huis dat ze net heeft gekocht, nooit meer op vakantie kan. Een ander stuurt dat ze een ontstoken kies heeft en suf is van alle medicijnen. Weet je wat pas echt fijn was? Die keer toen ze morfine kreeg, stuurt ze erachter aan. Zouden er vandaag ook de meeste zelfmoorden worden gepleegd, vraag ik me af.

Onze wasmachine ging dit weekend kapot. Mijn vriend heeft ook griep, en hij lag vanmorgen hoestend onder een dekentje zich te ergeren aan mijn gezeur over de kapotte wasmachine en de onmogelijkheid van wasmachinemonteurs om een tijd te noemen. ‘Waarom denken ze dat we morgen thuis zijn tussen élf en zés?’, riep ik boos.
Misschien ben ik wel thuis, mompelde hij vanaf de bank.
Hij keek tennis. Voor de meest depressieve dag van het jaar valt het zo best mee, zei hij. Een beetje ziek onder een dekentje thuis op de bank liggen en tennis kijken.

Dan komt alles goed
In het café waar ik even later zit, komt een kennis binnen. Hij blijkt ook grieperig. Gisteren was hij dat nog niet. En straks moet hij gewoon werken. Omdat hij net aan een nieuwe baan is begonnen, kan hij zich niet ziek melden.
Ik vertel hem dat het vandaag blauwe maandag is en wat dat betekent.
Hij luistert en gaat lachen. “Wow. Wat fijn.” zegt hij dan opgetogen. “Als dit de slechtste dag van het jaar is, dan komt alles goed.”