Spring naar de content

Protesten in Oekraïne: telefoon uit, anders word je geregistreerd

Al maanden staat Oekraïne op zijn kop: honderdduizenden betogers protesteren tegen president Janoekovitsj, en de protesten leiden inmiddels zelfs tot slachtoffers. Volgens diverse bronnen zijn er al drie doden gevallen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

De betogers keerden zich maanden geleden tegen de president omdat hij de Europese Unie de rug toe heeft gekeerd. Dit terwijl een groot deel van de bevolking toetreding tot de EU juist toejuicht. Janoekovitsj heeft daarentegen de banden met het Kremlin aangehaald. Gisteren weigerde Janoekovitsj met de oppositie in overleg te gaan. Het einde van de protesten lijkt voorlopig dan ook ver weg.

De oppositie beschuldigt de huidige regering ervan het geweld in de protesten aan te wakkeren om het protest uit elkaar te slaan, ondanks dat regering van Janoekovitsj juist hard roept tegen het geweld te zijn.
Daarnaast zouden recente acties van de overheid er volgens diezelfde oppositie voor zorgen dat er meer olie op het vuur wordt gegooid. Zo zijn er wetten doorgevoerd waarmee de rechten van een publieke bijeenkomst zijn ingeperkt (er mogen geen tenten meer worden opgezet op protestplekken, geen openbare gebouwen worden geblokkeerd en het beledigen van regeringsfunctionarissen kan 1 jaar cel opleveren), is afgelopen zondag een protestmars langs het parlementsgebouw geblokkeerd én daarbovenop kreeg iedereen die dinsdag in de buurt stond van al het geweld een vreemd smsje, met de tekst:

“Geachte abonnee, u bent geregistreerd als deelnemer aan een massaprotest”.

De Oekraïense regering geeft hiermee de frase ‘Big Brother is watching you’ een heel nieuwe dimensie. Zoals gezegd, er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de demonstraties. De EU heeft vandaag aangekondigd stappen te overwegen tegen de Oekraïense regering, waarop Rusland de inmenging van buitenlandse bemoeienis in Oekraïne hekelt. En ondertussen gaan de Oekraïense parlementariërs elkaar ook nog te lijf. Chaos bovenop chaos.