Spring naar de content

De Turbopolyp van Man Bijt Hond: vijf jaar na dato

Vijf jaar geleden maakte Man Bijt Hond een item over de kermisattactie TurbopolypHet werd een regelrechte internethit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

In de korte documentaire staat ultieme Polyp-fanaat Maikel van Hoof (toen 29 jaar oud) centraal. Zijn fanatisme kende geen grenzen. Op zijn zolderkamer bouwde hij een complete kermis na, waar hij door middel van een microfoon (mét galm uiteraard) typische kermiskreten nabootst.

Op de kermis gaat Maikel naar eigen zeggen soms wel tien keer achter elkaar in de attractie, en zijn ultieme held is Turbopolyp-goeroe Hans van Tol, die hem op een zeker moment ook een rondje mee laat draaien in zijn cabine. Daar mag Michael zijn zorgvuldig opgebouwd repertoire aan attractie-jargon in de praktijk mag gaan brengen. 'Here we go-go-o-o', klinkt het al snel door de speakers van de Polyp, en Maikel is zielsgelukkig.

Vijf jaar na dit legendarische televisiefragment blijkt dat Maikel niet alleen staat in zijn hobby. Na het zien van de eerste documentaire is er nog een Polypfan opgestaan, in de vorm van de 14-jarige Joury Raaphorst. Man Bijt Hond bracht de twee fans bij elkaar, en ook jongeling Joury mocht van idool Hans van Tol de attractie bedienen.

Moraal van deze uitstekende televisie: geluk zit in de simpele dingen. Voor de een is dat de geur van verse koffie in de ochtend, en voor de ander zijn dat dertig rondjes in een Turbopolyp, onder het genot van een galmende kermiskreet. Hoe het ook zij: het erfgoed van de Turbopolyp is de komende jaren in ieder geval veiliggesteld.

Bekijk de nieuwe documentaire hier. Onderstaand vindt u het eerste deel, uitgezonden in 2009.

Onderwerpen