Spring naar de content

The Hateful Eight van Quentin Tarantino – en meer uitgelekte scripts

Iemand heeft het script van Quentin Tarantino’s nieuwste film The Hateful Eight gelekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Tarantino is pislink en stopt voorlopig met de film. Slechts zes mensen kregen het script, dus het zal niet moeilijk zijn te achterhalen wie het zonder toestemming heeft verspreid. Waarschijnlijk zit die al ondergedoken in een safe house met maximale bescherming, want de toorn van Tarantino zal niet mals zijn.

Direct nadat bekend werd dat het script op straat lag, meldde de filmmaker aan de website Deadline.com dat hij teleurgesteld is dat het script is gelekt en heeft besloten dat hij de film voorlopig niet gaat regisseren. Tarantino hoorde van het lek doordat zijn manager ineens werd gebeld door vertegenwoordigers van acteurs die graag een rol willen in de nieuwe western. Voorlopig kan iedereen daar alleen van dromen: Tarantino maakt een boek van het script en kijkt over een paar jaar over hij de verfilming misschien ziet zitten.

thehatefuleight

Het is niet de eerste keer dat een script van Tarantino is gelekt. Al eerder kwam  Django Unchained bij bloggers terecht, en ging binnen afzienbare tijd viraal.

Het is ook niet voor het eerst dat een script wordt gelekt. Of vergeten, zoals het script van de laatste Harry Potter-film. Iemand van de crew had het 188 pagina’s-tellende draaiboek in 2010 laten liggen in een pub in Groot-Brittanie, waar een nietsvermoedende bezoeker het vond. Die leverde het in bij dagblad The Sun. De krant concludeerde dat er verschillen waren tussen het boek en de film, maar brachten niets naar buiten. Ze gunden de fans hun plezier en leverden het script in bij Warner Brothers.

Ironisch genoeg werd ook het script van The Fifth Estate, over WikiLeaks en Julian Assange, gelekt. Assange zelf bleek een kopie in handen te hebben gekregen van de verfilming van zijn levenswerk en hij was er op zijn zachtst gezegd helemaal niet blij mee. ‘Een propaganda-aanval op WikiLeaks, de organisatie en zijn staf én ook nog een aanval op Iran’, aldus Assange over de film. Dat weerhield de makers er niet van de film toch te maken.