Spring naar de content

Helmut Newton: erotische modefoto’s van de King of Kink

Vandaag is het tien jaar geleden dat Helmut Newton (1920-2004), de modefotograaf der modefotografen, overleed. De Joods-Duitse fruitplukker, die na Kristallnacht van Duitsland naar Zuid-Amerika en Singapore vluchtte en vervolgens de hele wereld veroverde, veranderde na de oorlog in een van de meest controversiële en invloedrijke fotografen van de twintigste eeuw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

Ik houd ervan om hen die ik liefheb te fotograferen, mensen die ik bewonder, die beroemd zijn maar vooral ook berucht. Mijn laatste beruchte onderwerp was de extreemrechtse Franse politicus Jean-Marie Le Pen.

Andere beruchte onderwerpen: een vrouw in lingerie op handen en knieën, opgetuigd met een paardrijzadel, véél blote borsten en mannen in pak die zich eraan vergapen. Jarretels, vrouwelijke onderdanigheid en verleiding, maar ook femme fatales, androgynie en spelletjes met gender en macht. Hij was een zelfbenoemd voyeur en kreeg al snel de bijnaam ‘King of Kink’.

Zelf was Newton braver dan zijn nagelaten foto’s doen vermoeden. Van 1948 tot aan zijn dood was hij getrouwd met zijn June. Maar hij ging wel heen zoals je van een King of Kink zou verwachten: hij verongelukte met zijn Cadillac voor het beroemde Chateau Marmont hotel in Los Angeles.

Hieronder een bescheiden selectie uit Newtons vele hoogtepunten.

Helmut_Newton_115

Helmut_Newton_117 normal_Helmut_Newton_114 normal_Helmut_Newton_113 normal_Helmut_Newton_112 normal_Helmut_Newton_99 normal_Helmut_Newton_14 normal_Helmut_Newton_08 normal_Helmut_Newton_01 Helmut_Newton_74 Helmut_Newton_39

0Helmut_Newton_1430normal_Helmut_Newton_1780Helmut_Newton_1370normal_Helmut_Newton_1560normal_Helmut_Newton_106

Foto’s via alafoto.com