Spring naar de content

Homofobe songfestivalliefhebbers: ‘Deelnemende travestiet niet gewenst’

Terwijl de rest van de wereld zich buigt over het al dan niet boycotten van de Olympische Spelen in Sotchi, wordt in Rusland gesproken over een mogelijke boycot van het songfestival in Kopenhagen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Waarom? Omdat Oostenrijk vertegenwoordigd zal worden door de 25-jarige Conchita Wurst, geboren als Tom Neuwirth. Duizenden inwoners van Rusland, maar ook Oekraïne en Wit-Rusland ondertekenden al een petitie waarin geëist wordt dat Wurst wordt uitgesloten van deelname. Want een wurst die niet gemaakt is van gekookt varken moeten ze niet.

Glanzend donkerbruin haar en keurig getrimde baard
Wurst stond in 2007, toen nog als Neuwirth, in de finale van Starmania, een Oostenrijkse talentenjacht. Vier jaar later transformeerde hij in zijn alter ego Conchita, met glanzend donkerbruin haar en een keurig getrimde baard. In 2012 werd hij al eens tweede bij de landelijke voorrondes van Eurovision, en dit jaar is het dan eindelijk zover.

We weten allemaal hoe het zal gaan. De brunette zal zich hoogstwaarschijnlijk net als alle andere deelnemers hullen in glitters, steentjes, pailletjes, ritsjes, satijnen lintjes, goud en studs, en tijdens een stormachtig gevecht met minstens vijf windmachines een liedje ten gehore brengen. Naar verwachting zullen op de achtergrond een paar zonnebankbruine spierbundels getergd rondkruipen en -rollen, terwijl de zanger, omgeven door mist en een groepje fluoriserende dwergen, steeds meer octaven omhoog gaat tot alleen nog kinderen en dieren het kunnen horen. En dat hoort dus helemaal niet.

Een fragment van de petitie luidt als volgt:

“De wedstrijd, waar onze kinderen naar zullen kijken, is onder aanvoering van Europese liberalen een broeinest van sodomie geworden. Rusland is een van de weinige landen die erin geslaagd zijn om normale en gezonde familiewaarden in stand te houden, gebaseerd op liefde en wederzijdse steun tussen MANNEN en VROUWEN.”

Rusland op vingers getikt
Of de homofobe landen zullen toegeven aan de petitie is nog maar de vraag. Nadat Rusland het verbod op ‘homopropaganda’ invoerde, werd het land op de vingers getikt door de organisatie van Eurovision. Als Rusland niet kan garanderen dat homoseksuele songfestivalbezoekers niet gearresteerd zullen worden om hun geaardheid, mogen ze het evenement niet meer hosten. Maar goed, dat is van latere zorg. Eerst de Olympische Spelen maar eens afwachten.