PvdA sluit PVV Den Haag niet uit. Of toch wel?

Frank Verhoef 24 jan 2014 Politiek

De PvdA in Den Haag wil best met de PVV in één college zitten, beweerde de Haagse PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh gisteren tegenover Omroep West. Althans, die mogelijkheid hield hij nadrukkelijk open. Hij wilde geen enkele partij op voorhand uitsluiten. Tot vanochtend, toen Baldewsingh plotseling begon te draaien.

De Haagse PvdA sluit een coalitie met de PVV niet uit, zo was de boodschap van Baldewsingh gisteren nog. In de peilingen lijkt het een tweestrijd te worden tussen PvdA en PVV. Slecht nieuws voor de andere partijen, maar goed nieuws voor de twee partijen die allebei kans maken de grootste partij te worden van Den Haag.

“Het verkiezingsprogramma van de PVV is nog niet gepresenteerd maar mijn inschatting is dat onze partijen zoveel verschillen dat de kans klein is dat we in een coalitie terecht komen. Maar onmogelijk is het niet want misschien heeft de partij straks een verkiezingsprogramma waarin staat dat er niemand uitgesloten wordt en dat ze gaan proberen om samen stad te zijn. Dan is er met ons te praten,” aldus Baldewsingh.

Dat klonk bijna als een aanbod aan de PVV: ga niet te ver met je verkiezingsprogramma en je bent welkom in het college van burgemeester & wethouders, samen met de PvdA. Dat was ook weer niet de bedoeling, bleek vanochtend toen Baldewsingh twitterde dat hij het allemaal niet zo bedoelde: “#omroepwest bericht dat ik samenwerking met @pvvdenhaag niet uitsluit. Kort door de bocht.Sluit partijen niet uit als ik progr. niet ken 1/2.” En:

Kortom, de PvdA sluit de PVV wél uit, behalve dan in het wonderlijke geval dat de PVV 99 procent van het huidige programma zou “verscheuren”. Overigens is de PvdA niet de enige Haagse partij die de PVV uitsluit, D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven heeft al beloofd dat haar partij niet gaat samenwerken met de PVV. “Ik zal dat nooit doen.” Dat wordt nog een gezellige campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande.

Reageer op artikel:
PvdA sluit PVV Den Haag niet uit. Of toch wel?
Sluiten