Spring naar de content

Overzicht: de leukste parodieën op Tattas be like

De Facebookpagina Tattas be like is al enkele weken een eclatant succes. Meer dan 120.000 mensen hebben de pagina, waarop ons Nederlanders dagelijks een lachspiegel wordt voorgehouden, al geliked.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Initiator Cid verklaarde al eerder op de website van HP/De Tijd wat volgens hem het succes is van deze pagina. ‘De foto’s en de teksten zijn heel herkenbaar. Het enige wat ik doe is een uitspraak of een gewoonte benoemen en het uitvergroten. Dat maakt het een satirische reflectie op Nederland.’

Maar wat met de inborst van een land kan, kan ook met de eigenschappen van steden, streken en anderszins gedaan worden. En dus schoten de parodieën als paddenstoelen uit de grond. Een overzicht.

Plaats en streek
Wil je een dorp, stad of streek van binnenuit leren kennen en doordringen tot de kern van deze gemeenschap? Onze tip: bezoek de be like-pagina die over deze plaats of streek is gemaakt. Iedere zichzelf respecterende plaats heeft tegenwoordig een puntjepuntjepuntje be like-pagina. Neem dorpen als Soest, Volendam en Barneveld. ‘Soesters’ zijn erg trots op hun vier treinstations, zo blijkt. En wist u dat de beroemdste Albert Heijn van Nederland ook in dit lommerrijke dorp staat?

Volendam koketteert daarentegen graag met het dialect. ‘Een flip met muisies’ is een wit bolletje met hagelslag zo leren we, en ook de properheid van de Volendammers is voer voor satire. (Evenals het grootverbruik van cocaïne.) Barneveld steekt graag de draak met de kunstwerken die het kippendorp sieren. Ook de christelijke kuisheid van het dorp is een dankbaar onderwerp voor de Facebookpagina:
Barneveld

Niet alleen dorpen, maar ook steden houden zichzelf graag een lachspiegel voor. Van noord tot zuid, van oost tot west: overal in ons land zijn de … be like-pagina’s een hit. En in elke stad zijn wel kenmerkende gebouwen, onderwerpen van discussie en dialecten te vinden die, mits uitvergroot, voor de nodige herkenning en hilariteit zorgen.

> Leeuwarders be like
Leeuwarden
> Groningers be like
Groningen
> Arnhemmers be like
Arnhem
> Amsterdammers be like
Amsterdam
> Tilburgers be like
Tilburg

> Bosschenaren be like
Den Bosch

> Utrechters be like
Utrecht

En natuurlijk zijn, behalve dorpen en steden, ook streken bijzonder goed geschikt om een karikatuur van te maken. Neem Tukkers be like: ik heb ’t slim te pakk’n, Zeeuwen be like: doe meh ’n hlas verdinsel en West-Friezen be like: effies glauwen. En ook deze wijze les van Achterhoekers be like willen wij u niet onthouden:

Achterhoek

School
Naast dorpen, steden en streken leren we ook menig ROC, hogeschool en/of universiteit beter kennen door een be like-pagina. Zo weten we nu dat Avans Hogeschool een chronisch stopcontactprobleem heeft en dat er in de kantine geen Unox-saus meer wordt verkocht. Ook wordt duidelijk dat de koffie op de vestigingen van Saxion Hogeschool niet te zuipen is (op welke school eigenlijk wel?) en dat de bibliotheek in week 2.9 altijd dichtbevolkt is. De student die de pagina VU Amsterdam be like beheert laat zich ironisch uit over de kunst op de campus en over de surveillanten tijdens de tentamenweken. En over het beruchte broodje döner diesel, voor ingewijden.

Sport
Ook sporters kunnen, hoewel in mindere mate, rekenen op satire op Facebook. Voetballers be like: naast voetbal, ‘af en toe’ fitness en ‘Kroket? Nee Wilfried’ zijn zomaar wat voorbeelden die redelijk wat likes hebben gescoord. Het pièce de resistence van Korfballers be like (met gek genoeg bijna zes keer zoveel likes als Voetballers be like) is onderstaande meme, met 1622 likes.

Korfbal

Tatta, mocro en turk
Wat Cid met de Tattas (Nederlanders) kan, kunnen wij ook met andere bevolkingsgroepen, moeten de initiators achter de volgende pagina’s hebben gedacht. Zo is er de pagina Mocro’s be like die, hoe kan het ook anders met een karikatuur, de tasjesdiefstallen en het hebben van een dubbel paspoort uitvergroot. Turken be like gaat daarentegen wat liefdevoller in op de typisch Turkse cultuur, zoals het eten en de theepauze.

Studenten be like
Maar de parodie der parodieën is zonder twijfel Studenten be like. Op deze pagina, inmiddels al bijna zeventigduizend keer geliked, staan dagelijks briljante vondsten. Vooroordeelbevestigend, maar o zo herkenbaar.

Studenten 1 studenten 2 Studenten studneten 3 studneten 5 studneten

En voor een ieder die de be like-pagina’s op Facebook op de hak wil nemen is er de Be like-pagina be like. Zo is er voor elk wat wils.