Spring naar de content

Zwanenzang Polare: alle winkels ‘tijdelijk’ dicht

Zojuist bericht Polare, de grootste algemene boekhandelsketen – althans als je uitgaat van een breed assortiment – dat alle winkels tijdelijk worden gesloten vanwege een ‘strategische heroriëntatie’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De maatregel zou nodig zijn om het voortbestaan van de keten veilig te stellen. Strategische heroriëntaties zijn bijna zonder uitzondering de voorbode van heel veel slecht nieuws. De uitdrukking is een eufemisme voor ‘we weten het ook niet meer maar zo kan het niet verder’.

Ik hoop oprecht dat ik er helemaal naast zit maar ik geef geen stuiver voor het voortbestaan van Polare. Dat is en was in mijn bijdragen hier een bestendige gedragslijn, ik heb er al vaak over geschreven. Investeringsmaatschappij ProCures gelooft, kijkend naar de gedragingen, in retail. En in muziek- en boekenwinkels. Ik denk dat dat een dubbele zo niet driedubbele denkfout zal blijken te zijn.

De belanghebbenden achter ProCures hebben een financiële om niet te zeggen bancaire achtergrond. Het kan een terechte klacht zijn maar het is waarschijnlijk niet zonder reden dat echte banken op dit moment zeer terughoudend zijn in het financieren van winkels. Retail is zichzelf opnieuw aan het uitvinden en het gaat nog jaren duren voordat we weten wat wel en wat geen toekomst heeft in een winkelstraat. Maar zou je dan in retail geloven, zoals ProCures, dan raak ik ze toch echt kwijt als ze kiezen voor juist die twee branches waarvan je kunt weten dat ze het meest last hebben van hedendaagse trends als digitalisering en kopen via het web: muziek en boeken. Want ook van die andere ProCures-investering, de Free Record Shop, is niet veel over.

Een paar weken geleden bleven van de ene op de andere dag de winkels van de 100 jaar oude juweliersketen Siebel dicht. Ook daar beraadden de eigenaren zich op de toekomst maar al heel snel bleek die uit een faillissement te bestaan. Dat zal het voor Polare ook wel worden, misschien betekent uitstel van betaling nog een mogelijkheid om de ooit gerenommeerde boekhandels weer terug te brengen in de handen van lokale ondernemers.

Dat zou dan een mooie ontwikkeling zijn en voor breed gesorteerde algemene boekhandels in mijn ogen de enige serieuze optie.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, ING, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter