Spring naar de content

Deze man verdient wél geld met Spotify

Matt Farley is een behoorlijk slechte en weinig originele muzikant, maar toch lukt het hem om goed te verdienen met de muziek die hij maakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Dat lukt wel meer liedjesmakers, maar Matt heeft ook nog eens géén slick moves, glitterpakjes of wervelende show. Maar toch verdiende hij met zijn korte, geïmproviseerde liedjes alleen op Spotify al een dikke 23 duizend dollar. Hoe dat kan? Matt is slim.

Matt Farley is de spammer onder de muzikanten. Matts truc is vrij simpel: hij maakt namelijk veelal liedjes óver populaire bands en artiesten. Zodra een Spotify-gebruiker zoekt op zijn of haar favoriete artiest, verschijnt ook Matts track in het lijstje. Omdat veel mensen onoplettend door de muziek klikken wordt zijn non-muziek beluisterd en voilà: Matt krijgt geld.

Actuele onderwerpen
Farley maakt ook graag nummers over onderwerpen die in het nieuws zijn. Zo werd zijn lied ‘Everybody know Amanda Knox is not guilty’, met veelzeggende teksten als: ‘Everyone knows that the Italian police are buffoons / They see someone from another country and assume that they are criminals / Amanda Knox would never hurt anybody, she is perfect in every way’ al duizenden keren beluisterd door Spotify- en iTunes-gebruikers die daar waarschijnlijk helemaal niet op zaten te wachten.

Het kost Matt Farley naar eigen zeggen ongeveer vijftig dollar om een compleet nieuw album vol met pulp te produceren. Op Farley’s albums staan standaard honderd nummers, want dat is het maximale aantal dat iTunes toelaat. Volgens de slimme artiest heeft negentig procent van zijn oeuvre de productiekosten van vijftig dollar ruim terugverdient.

Huzarenstukje
Het ‘beste’ album dat Matt vooralsnog maakte, moet wel zijn How to ask a girl to the prom. Op dit album (in een 5-cd-box…) staat vijfhonderd keer hetzelfde lied, met de eenvoudige tekst ‘…. will you go to prom with me’. Vijfhonderd keer zong Farley het lied in met steeds een andere meisjes naam aan het begin van de zin.

Een kleine selectie van het werk van Matt Farley beluister je hier.

Onderwerpen