Spring naar de content

Waarom Ivo Niehe een belachelijk groot succes is – en we daar best trots op mogen zijn

Ivo Niehe heeft talent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Ivo Niehe kan presenteren. Elke zondag presenteert hij op televisie de TROS TV Show. En dat doet hij al lang. Al meer dan dertig jaar. En elke week heeft Ivo Niehe meer dan een miljoen kijkers. Dat kunnen niet veel televisieprogramma’s zeggen. Ook kan Ivo Niehe zichzelf heel goed presenteren. Niet alleen op televisie en in interviews, maar ook op de catwalk. Want Ivo Niehe deed in een vorig leven modellenwerk in Parijs en had zelfs een topmodel als vriendin.

Ivo Niehe kan interviewen. Bijna alle groten der aarde heeft Ivo Niehe al wel eens gesproken. Van Yves Montand tot Margaret Thatcher, en van Frank Zappa tot Hans Liberg. En dat niet alleen: Ivo Niehe interviewt zijn gasten ook nog eens in hun moerstaal. Waarom? Gewoon, omdat het kan. Ivo Niehe spreekt namelijk met zijn prachtige, heldere stem vloeiend Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. En Nederlands, niet te vergeten. Zijn belevenissen schrijft hij op en verkoopt hij in boekvorm. En ook die boekjes verkopen goed.

Ivo Niehe kan theater maken. Sinds kort, want Ivo Niehe debuteerde pas enkele jaren geleden op de planken. Zijn voorstellingen trekken volle zalen. Inmiddels is Ivo Niehe toe aan zijn zesde theatershow, vulde meerdere malen Carré en zelfs het Théâtre Mogador in Parijs was volledig uitverkocht. Welke Nederlander kan dat zeggen? Tevens schrijft Ivo Niehe zelf zijn theatervoorstellingen, componeert Ivo Niehe zelf zijn liedjes en speelt Ivo Niehe verrassend goed piano.

Kortom: Ivo Niehe doet veel. En wat hij doet, doet hij met goed gevolg. Ivo Niehe heeft werkelijk alles meezitten. Ivo Niehe is een moderne Homo Universalis. En hij kreeg er nooit een prijs voor. Dat hoeft ook niet, maar het is tekenend.

Weerstand
Hoe komt het dan toch dat Ivo Niehe, iemand waar we als Nederland trots op zouden moeten zijn, zoveel weerstand oproept? Vooral sinds zijn optreden in Pauw en Witteman gaat er geen media-optreden van de televisiemastodont voorbij of er worden wel opmerkingen gemaakt over zijn vermeende zelfingenomenheid. Vooral op de sociale media kan men er wat van. Zo ook vanavond, na een interview in De Wereld Draait Door. Steek je met je kop boven het calvinistische, Nederlandse maaiveld uit, dan wordt deze er genadeloos afgemaaid. En daar staat Ivo Niehe niet alleen in.

Kunnen we, net als in Amerika, ook niet gewoon eens trots zijn op onze landgenoten? Dat we eens blij zijn voor iemand die, na jaren dromen, eindelijk eens een theater in het door hem zo geliefde Parijs mag bespelen? Natuurlijk mogen we ook best grappen maken over de pedantie van talentvolle en in het buitenland succesvolle landgenoten, daar is het twitteraccount van Iro Niehe het perfecte voorbeeld van. Maar we moeten als land eens af van het devies: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Als je een talent hebt, of meerdere talenten hebt, mag je die best etaleren. Daar is niets mis mee.

 

 

 

Onderwerpen