Spring naar de content

Eén op Eén: waarom we veel liever naar Eva kijken dan naar Sven

Het kan u niet zijn ontgaan: Sven Kockelmann en Eva Jinek presenteren om beurten het interviewprogramma Eén op Eén (vreemd genoeg op Nederland 2). Nu de eerste kijkcijfers binnen zijn, kunnen we concluderen: u kijkt liever naar Eva dan naar Sven. Véél liever.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Sven Kockelmann die de al dan niet corrupte wielerbaas Hein Verbruggen het vuur na aan de schenen legt? Er keken maandag 432.000 Nederlanders van zes jaar en ouder naar. Eva Jinek trok een dag later 589.000 kijkers met een veel onbekendere Nederlander: Coolcat-baas Roland Kahn. Dat zijn 36% méér kijkers.

Als we de wegzappers naar tv-quiz Met Het Mes Op Tafel meerekenen, is de nederlaag voor ‘de Kockel’ nog pijnlijker. Bij hem liepen er 158.000 kijkers weg, terwijl er juist 47.000 extra kijkers naar Eva toe zapten. In percentages: Sven scoort 73% van het voorgaande programma, en Eva 109% – wat neerkomt op 67% méér kijkers dan Sven.

‘Behoorlijk arrogant en pedant mannetje’
Vanwaar dit verschil in populariteit? De immer strenge benadering van Sven kan al sinds jaar en dag op weinig waardering rekenen. Volgens de Volkskrant, die afgelopen zaterdag een profiel wijdde aan de Utrechter, staat hij ‘garant voor een hoop ergernis’. Afgezien van een stel anonieme reageerders (‘behoorlijk arrogant en pedant mannetje’ en ‘die kleine, vuurspuwende, betweterige en moraliserende oogjes zorgen ervoor dat ik altijd medelijden met de geïnterviewde heb’), komen ook de echte kenners aan het woord.

“Sven is geen pleaser en valt daarom op,” stelt zijn ontdekker Fons de Poel. Of zijn met-gestrekt-been-erin-benadering werkt, is de vraag. BNR-presentator Ruud Hendriks, die Sven overigens ‘de beste interviewer van Nederland’ vindt, zegt daarover: “Het is de vraag of hij met zijn methode het meeste uit de gasten haalt. Bij sommige geïnterviewden werkt het beter om even te smoezen.”

‘Eva geeft je de ruimte’
Dat smoezen, daar is Jinek juist een meester in. “Eva geeft je de ruimte om je verhaal te doen,” zegt Rita Verdonk in de VARA Gids, die vorige week met gasten van de twee presentatoren sprak. Wat opvalt aan de fragmenten die door de gids zijn afdrukt, uit gesprekken die de twee afzonderlijk met Verdonk hadden: Eva haalt met haar benadering meer nieuws uit de gast. Waar Sven zes keer dezelfde vraag stelt (“Als Trots op Nederland nul zetels haalt, gaat u dan wachtgeld beuren?”) en geen antwoord krijgt, vertelt de oud-minister aan Eva eerlijk wanneer ze dacht dat het voorbij was (“Dat was na een bestuursvergadering. Ik lag in bed”).

Vanavond kan Sven zich revancheren als hij weer twintig minuten live mag interviewen. Eén op Eén begint om 20.25 uur op Nederland 2.