Spring naar de content

Nederlandse website De Speld wint Wereld Humor Prijs 2013

De satirische website De Speld heeft de Wereld Humor Prijs 2013 gewonnen. De website ontving de prijs zojuist uit handen van juryvoorzitter Helen Helmink. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse Gala van de Grimlach in een verlaten kerncentrale in een buitenwijk van Charleroi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Klaas Knooihuizen

De jury, die naast Helmink bestond uit Gordon Heuckeroth en het telefoonboek van Hongkong (winnaar 2012), prees De Speld vanwege “een nimmer aflatende stroom aan hilarische berichten.”

Uit het juryrapport:

“Het lukt De Speld telkens om middels eigenzinnige satire de vinger op de zere plek van onze samenleving te leggen. Door zaken om te draaien en door situaties te transfereren, krijgt de werkelijkheid iets absurds. Een bericht over vastgelopen oorlogsbesprekingen tussen Noorwegen en Denemarken geeft de lezer bijvoorbeeld een geheel andere kijk op het fenomeen vrede en de melding van een Darwinverschijning zet de manier waarop wij dachten over wetenschap en religie compleet op zijn kop.”

Andere genomineerden waren Klaas van Eerden, de kleur beige, een gebroken scheenbeen, jeuk op dat plekje midden op je rug waar je net niet lekker bij kan en windkracht 4 à 5. De Wereld Humor Prijs bestaat uit een onbekend geldbedrag en een gestolen ui uit de Verenigde Staten. Het was de eerste keer dat de prijs werd uitgereikt.

De Speld-woordvoerder Rik Wupstave wilde niet reageren, maar deed dat toch.
‘Haha, ja, ik draai de dingen graag om. Dan zeg ik bij wijze van spreken het één, maar dan doe ik het ander. Kostelijk, al zeg ik het zelf. Leuk bedacht trouwens, dat ‘Rik Wupstave’. Een anagram van ‘Uw vaste prik’, I suppose? Je moet er maar opkomen! ’

Nou! Iets anders: had je verwacht dat je zou winnen?
‘Jazeker. Nee hoor, grapje. Ik had het niet verwacht. De kleur beige is namelijk ook erg grappig. Gefopt! Beige is helemaal niet grappig.’

Jullie site is een grote inspiratiebron voor andere grapjurken en -jassen. In de reacties komen bijvoorbeeld regelmatig aardige vondsten voorbij. Vindt u het vervelend dat reaguurders lof oogsten door voort te borduren op uw grappen (en grollen)?
‘Je kan je daar druk om maken, maar ik zie het als een eerbetoon. Er zijn steeds meer mensen die ons kopiëren. Zo staat er vandaag een stukje op de website van HP/De Tijd, waarin op speldiaanse wijze wordt verhaald over een prijs die wij zouden hebben gewonnen.’

Denk je niet dat dat stukje juist bedoeld is om aan te tonen dat wat jullie doen helemaal niet grappig is en bovendien zonder al te veel moeite te imiteren?
‘Haha. De Speld niet grappig? Dat is de omgekeerde wereld! Ik voel een stukje opborrelen!’

Afsluitende zin die de laatste druppels uit een volledig uitgemolken grap perst.

Onderwerpen