Spring naar de content

Annemarie Jorritsma: ‘Burger de schuld van belastingverhogingen’

Er wordt al jaren fanatiek gediscussieerd over de groeiende kloof tussen burger en politiek. De burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma, probeert de politiek dichterbij de burger te brengen, maar dan wel op geheel eigen wijze. Ze geeft de burger de schuld van de belastingverhogingen die de politiek doorvoert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Best knap, dat je als politicus met droge ogen kan en durft te beweren dat niet de politici maar de burgers de schuld zijn van de forse lokale en landelijke belastingverhogingen van de afgelopen jaren. Jorritsma stelt in een interview met Forum, het blad van werkgeversorganisatie VNO-NCW, dat de burger er ‘zelf voor gekozen heeft’ dat de rekening nu bij hem wordt neergelegd.

Jorritsma heeft het over gemeenten die hun rekeningen niet meer kunnen betalen, aldus De Telegraaf. Als ‘een gemeente dreigt te verzuipen’ worden de tarieven voor burgers verhoogd, en als dat niet voldoende is, moet het Rijk te hulp schieten. Moet de burger in dat geval dan de portemonnee trekken, via de belastingen? Absoluut, vindt Jorritsma: “Ja, maar daar hebben ze zelf voor gekozen. Burger en ondernemer moeten nadenken over wat voor een gemeentebestuur ze willen. Ze kiezen voor een bepaald beleid. Als de kiezers daar niet verantwoordelijk voor zijn, waar zijn ze dan nog wel verantwoordelijk voor?”

De burger heeft er niets mee te maken
Zoals de krant terecht opmerkt: de gemeente Almere heeft de afgelopen jaren voor bijna 250 miljoen euro aan grond gekocht, grond die de gemeente nu aan de straatstenen niet kwijt kan. Heeft de burger daarvoor gekozen? Nee, daar heeft de lokale politiek voor gekozen. Sterker nog, burgemeester Jorritsma zelf is ook niet gekozen. Zij is benoemd door koningin Beatrix.

En dan nog wat: de burger heeft bij de landelijke verkiezingen in 2012 juist níet gekozen voor lastenverzwaringen voor burgers en ondernemers. 2,5 miljoen mensen stemden op een partij die beloofde de belastingen niet te zullen verhogen: de partij van Jorritsma, de VVD. Helaas komen politici niet altijd hun beloften na. Het is dus niet de schuld van de burgers, zoals Jorritsma beweert, maar de schuld van politici dat de lasten weer eens omhoog gaan.