Spring naar de content

Cijfers: zo is het écht met de Hollandse homoacceptatie gesteld

Nederland staat op de barricaden om te protesteren tegen Poetins anti-homopropagandawet. Paul de Leeuw riep het Nederlands dweilorkest op muzikaal protest te verkondigen in Sotsji. Jelle Brandt Corstius liet zien hoe de anti-homopropagandawet de levens van Russische LHBT-jongeren vergalt. De heren van de EO ‘pleegden‘ homopropaganda in Moskou en spraken met een beruchte homobeul. Arthur Japin vroeg de politiek om een teken van solidariteit met de homogemeenschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Het is dramatisch gesteld met de homo-acceptatie in Rusland, en daar moeten wij als het meest homo-vriendelijke land ter wereld iets tegen doen. Althans, zo lijkt het. Maar hoe staat het er in Nederland voor? Tijd voor wat zelfreflectie.

Uit de meest recente cijfers van het European Social Survey blijkt dat Nederland nog altijd de grootste sociale LHBT-acceptatie (Lesbisch, Homo-, Bi- of Transseksueel) kent. Wij staan bijvoorbeeld bovenaan wanneer ons wordt gevraagd of homo’s en lesbo’s vrij moeten zijn om een leven te leiden zoals zij dat willen. En ook komen LHBT’ers het meest voor in Nederlandse vriendenkringen.

Sociale acceptatie?
Ook wettelijk gezien zit het snor in Nederland. Je kunt als homo of lesbo trouwen en kinderen adopteren, en als iemand je discrimineert is dat strafbaar. Maar het draait uiteraard om sociale acceptatie. Geen woorden maar daden. Het is fijn dat iemand die een steen door je ruit gooit vanwege je seksuele geaardheid wordt vervolgd, maar het zou het niet fijner zijn als die steen niet werd gegooid.

Dagelijks registreert de politie gemiddeld drie gevallen van anti-homogeweld, waarvan overigens zestig procent in Amsterdam. En sinds deze meting begon in 2009, stagneert het aantal gevallen van geweld en bedreiging. Door gebrek aan landelijke uniformiteit binnen de politie kan het getal zelfs hoger liggen, meldt de politie.

Dat de vraag ‘Accepteert u homo’s?’ niet met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ kan worden beantwoord laat onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau zien.

Uit het meest recente onderzoek van het SCP waarin de homo-acceptatie in Nederland wordt gemonitord blijkt dat negen van de tien Nederlanders het prima vindt dat homoseksuele mannen en vrouwen een leven moet kunnen leiden zoals zij dat willen. Maar dat leven moet dan niet bestaan uit het openlijk zoenende, want dat vindt bijna een op de drie Nederlanders ‘aanstootgevend’ als het mannen betreft. Ook het idee dat twee mannen seks met elkaar hebben, daar walgt 17 procent van Nederland van (en een kwart van Nederland wenst zich er niet duidelijk over uit te spreken). Ruim één op de vijf Nederlanders ziet liever een heteroseksueel koppeltje hand in hand lopen dan een mannenstel.

In Rusland mag het slecht gesteld zijn met de homorechten, ook in Nederland valt er op het gebied van homoacceptatie nog flink wat terrein te winnen.

scp