Spring naar de content

Vrouwen hebben geen man meer nodig om een kind te krijgen

Stel, je bent de dertig gepasseerd, je hebt geen partner maar je wilt dolgraag een kind. Voor vrouwen is er een uitstekende mogelijkheid om dat te bewerkstelligen: met anoniem zaad. En dat is een succes: inmiddels is er een ware run ontstaan op de spermabanken. Steeds meer vrouwen kiezen er voor om zonder partner een kind op te voeden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Mannen daarentegen moeten eerst een draagmoeder zien te vinden, en dat is een stuk lastiger. Daarbij komt dat relaties en huwelijken steeds vaker voortijdig stranden, terwijl het aantal alleenstaanden blijft toenemen. Veel mannen missen daardoor de boot als het om kinderen gaat.

Wie is mijn vader?
Terwijl steeds meer vrouwen dankzij een spermadonor in hun eentje een kind kunnen opvoeden, en televisieprogramma’s als Wie is mijn vader? daarop inhaken, blijven de vaders in spe buitenspel staan. Een kind adopteren is voor een man alleen verre van eenvoudig, vanwege de vele eisen en regels. Een draagmoeder vinden is al helemaal moeilijk, ondanks de groeiende markt. Het gevolg? Vrouwen verwezenlijken hun kinderwens op eigen houtje en staken de zoektocht naar een bijbehorende vader, en mannen blijven over – zonder vrouw en zonder kind.

Maar gelukkig: mannen hoeven door de komst van spermabanken niet meer op zwart zaad te zitten. Op de website www.verlangennaareenkind.nl stromen de oproepjes van naar kinderen hunkerende vrouwen binnen – en ze zijn bereid om grif te betalen. Een schrale troost nu de mannen, vanwege de mogelijkheid om sperma in te vriezen, fysiek al helemaal niet meer nodig zijn om een kind te maken.