Spring naar de content

Nederlandse moslimpartij heeft buitenlandse financiers

Opnieuw raakt een politieke partij in opspraak vanwege (vermeende) buitenlandse financiers. Dit keer gaat het niet om de PVV, maar om de moslimpartij van ex-PVV’er Arnoud van Doorn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Bekeerling Van Doorn, die vandaag zes maanden cel tegen zich hoorde eisen wegens verschillende overtredingen van de wet waaronder het dealen van drugs, is vorige zomer op uitnodiging van het Saoedische koningshuis op bedevaart geweest naar Mekka, Saoedi-Arabië.

Daar heeft hij kennelijk de nodige contacten aan overgehouden die nu goed van pas komen bij zijn islamitische Partij van de Eenheid. Saoedi-Arabië staat bekend om de talloze mensenrechtenschendingen, maar dat deert Van Doorn niet. Althans niet in die mate dat hij er geen geld van wil hebben.

“Ik vind het typisch Nederlands om altijd met het vingertje te wijzen. Ontzettend irritant”, zegt hij in een interview met De Moslimkrant. In dat interview wordt hem ook gevraagd naar de bedevaart en of die bedevaart is gefinancierd door het koningshuis, wat wel aannemelijk is. Van Doorn: “Daar kan ik niets over zeggen. Het is vertrouwelijk.”

Geld uit het buitenland
Oké, maar kan Van Doorn dan wel iets zeggen op de vraag of zijn islamitische Partij van de Eenheid financieel wordt gesponsord door Saoedi-Arabië? Van Doorn, opnieuw ontwijkend maar niet ontkennend: “In ieder geval beïnvloeden de sponsors ons programma niet.” Er zijn dus sponsors uit het buitenland, zoveel is duidelijk. De volgende vraag dan, opnieuw gesteld door De Moslimkrant. Of hij geld krijgt van Pakistan, omdat hij naar de Pakistaanse ambassade is geweest. “Ook daar kan ik niets over zeggen.”

En dan komt de aap uit de mouw, als Van Doorn het volgende zegt over zijn aanstaande islamfilm: “Ik ben met een aantal mogelijke geldschieters in gesprek. Een paar hebben al toegezegd, in elk geval geen Nederlandse partijen.” Van Doorn krijgt dus wel degelijk koffers geld uit het buitenland. Waarom is hij daar niet gewoon eerlijk over? Als er iemand vóór openheid en tegen beslotenheid, dan is het Van Doorn wel.