Spring naar de content

Waarom mannen grappiger zijn dan vrouwen

Cabaretier Richard Groenendijk verkondigde deze week in RTL Late Night dat vrouwen minstens zo grappig zijn als mannen. Maar is dat wel zo?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Theo Maassen, Hans Teeuwen, Jochem Myjer – het zijn al jaren de mannelijke cabaretiers die de schouwburgen domineren. Natuurlijk zijn er ook succesvolle vrouwelijke cabaretiers, zoals Brigitte Kaandorp, Tineke Schouten en Claudia de Breij, maar verder willen ons niet veel namen van lollige vrouwen te binnen schieten.

De reden van dit verschil, dat ook buiten onze landsgrenzen waarneembaar is, blijft vooralsnog onduidelijk. Een veelgehoord en hardnekkig geluid is dat mannen simpelweg grappiger zijn – zónder aanwijsbare reden. Groenendijk geeft in RTL Late Night een tegengeluid, maar met feiten staven kan hij zijn mening niet.

Het begrip humor is moeilijk te doorgronden. Het is dan ook lastig om met cijfers en onderzoekjes aan te tonen dat mannen daadwerkelijk grappiger zijn. Toch is er wel wat op gestudeerd. Volgens een door Kijk aangehaald onderzoek zijn mannen ‘2 procent’ grappiger dan vrouwen. Het minieme verschil zou ’m vooral zitten in het feit dat mannen meer zwarte en seksueel getinte grappen maken.

Wat ook kan meespelen, is dat mannen er zelf van uitgaan dat ze grappig zijn en daarom eerder een grap durven maken. Humor heeft ook te maken met zelfvertrouwen, blijkt uit onderzoek van de University of San Diego. Mannen zijn dus grappiger omdat vrouwen minder vaak grappig durven te zijn.

Brigitte Kaandorp heeft geen last van een gebrek aan zelfvertrouwen en legt het verschil tussen mannen en vrouwen nog één keer uit.